Direktor niške Kardiohirurgije nakon izjave Danice Grujičić: Ministarka da ne saopštava neistine i ne omalovažava svoje lekare 1Klinika za kardiohirurgiju Niš: Foto FoNet/Jugpress

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić rekao je večeras da su izjave ministarke zdravlja Danice Grujičić u vezi sa eliminisanjem lista čekanja za operacije na toj klinici “neistinite” i “proizvoljne” i pozvao je da ne omalovažava lekare, a klinici obezbedi neophodnu opremu.

Ministarka Grujičić prethodno je izjavila da je eliminisanje liste čekanja za operacije na toj klinici tako što su lekari mesecima radili vikendom bez novčane nadoknade „diskutabilno“ jer su oni, kako je kazala, od ozbiljnih operacija uradili- “šezdesetak”.

„Za to vreme, Dedinje je uradilo 702 – radnim danom, kardiohirurgija Kliničkog centra Srbije uradila je oko 400 operacija, za to vreme Institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici uradio je preko 300 operacija, tako da je to sklanjanje sa liste čekanja vrlo diskutabilno“, rekla je Grujičić za „Blic“, dodajući da protiv lekara u Nišu “nema ništa i da pozdravlja njihov entuzijazam”, ali da su cifre obavljenih operacija na drugim klinikama u Srbiji „dosta veće“.

Direktor niške Kardiohirurgije nakon izjave Danice Grujičić: Ministarka da ne saopštava neistine i ne omalovažava svoje lekare 2
Danica Grujičić: Foto FoNet/Milica Vučković

Direktor Kardiohirurgije Milić je, u ime kolegijuma klinike, podsetio ministarku da u kardiohirurgiji ne postoje „ozbiljne“ i „neozbiljne“ operacije, ističući da ne razume ovakvo poređenje.

„Naša klinika je u jednoj kardiohirurškoj sali sa jednom EKK mašinom uradila do danas ukupno 101 ’ozbiljnu i neozbiljnu’ kardiohiruršku operaciju dok su naši dragi prijatelji i učitelji na Institutu za kardiovaskularne bolesti ‘Dedinje’ uradili 703 operacije u sedam kardiohirurških sala, sa osam EKK mašina. Ne može se po broju uradjenih intervencija uporedjivati gigant kao što je IKVB ‘Dedinje’ i naša klinika jer je takvo poredjenje neprimereno. Mi nismo Institut, imamo šest kardiohirurga, jednu salu i jednu EKK mašinu. Zamislite kada bismo zamolili profesorku Grujićić da uporedi rezultate rada njenog ministarstva sa ministarstvom zdravlja Nemačke, Holandije ili Italije?“, naveo je dr Milić.

Direktor niške Kardiohirurgije nakon izjave Danice Grujičić: Ministarka da ne saopštava neistine i ne omalovažava svoje lekare 3
Dr Dragan Milić: Foto privatna arhiva

On je još kazao da podatak koji je ministarka iznela o broju operacija na niškoj Kardiohirurgiji nije tačan, jer je za nešto manje od 100 dana rada i 12 uzastopnih neplaćenih radnih vikenda- što je rezultiralo eliminisanjem listi čekanja, uradjeno 94 kardiohirurških operacija i 158 „ozbiljnih i neozbiljnih“ vaskularnih intervencija.

„Urađene su, dakle, ukupno 252 operacije, pri čemu i jedna transplantacija bubrega. Tokom 12 volonterskih radnih vikenda radilo se baš svake i subote i nedelje (ukupno 24 dana) kada je uradjena 51 operacija, ’ozbiljna i neozbiljna’. Dakle, od ukupnog broja operacija uradjenih u ovom periodu 20 odsto je uradjeno tokom vikenda“, naveo je Milić.

On je apelovao na ministarku da obezbedi niškoj Kardiohirurgiji još jednu EKK mašinu, kao i monitore i respiratore za intenzivnu negu kako bi povećali kapacitete, obećavši da će ta klinika u tom slučaju „raditi i pacijente iz ostatka Srbije kako bi pomogli da se eliminišu liste čekanja i u ostalim delovima naše Otadžbine“.

Pozvao je, takođe, da im Minitarstvo obezbedi i hibridnu hiruršku salu i videoendoskopski stub, primi u stalni radni odnos dr Branislava Jovanovića, svršenog kardioanesteziologa koji već pet godina radi na odredjeno vreme i prebaci im jednog radiologa kako bi bolesnicima ambulantno radili ultrazvučne preglede koji se sada uglavnom obavljaju privatno.

„Ako ne želite da pomognete našem daljem razvoju u redu je. Ali nas nemojte više omalovažavati i nipodištavati. Radnici naše klinike nisu to zaslužili. Posebno ne mladi doktori, dr Milan Lazarevic, dr Aleksandar Kamenov i dr Vladimir Stojiljković koji su inicirali volonterski rad vikendom“, naveo je Milić.

Početkom ovog meseca dr Milić je saopštio da je posle skoro 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda cilj koji je klinika postavila- eliminacija lista čekanja za operacije, ostvaren.

Na svom Feksbuk profilu naveo je da se Kardiohirurgija vraća na redovan režim rada koji podrazumeva da nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati na operaciju duže od pet do 15 dana, što znači da je lista čekanja pretvorena u listu zakazivanja.

“Jedino je stopa smrtnosti ostala ista- ispod dva odsto (1,98 odsto) uključujući i hitne slučajeve”, naveo je i dodao da nijedan pacijent koji je operisan vikendom u tih 100 dana nije preminuo.

Prema njegovim rečima, na početku ove godine na listi čekanja nalazila su se 149 bolesnika, a operacije su se lani čekale od tri do šest meseci.

Ministarstvo zdravlja nije odobrilo ovakav besplatni dopunski rad vikendom, dok su iz RFZO za Danas kazali da skraćenje listi čekanja jeste prioritet, ali da svako angažovanje van radnog vremena treba da bude plaćeno u skladu sa zakonom.

Javna podrška inicijativi nije stigla ni iz uprave niškog UKC, a primer nije sledila nijedna druga zdravstvena ustanova u Srbiji koju opterećuju liste čekanja.

Nakon informacije da su uspeli da ovakve liste eliminišu, niškim kardiohirurzima stigle su broje pohvale i predlozi za državno i profesionalno nagrađivanje.

Oni su se zahvalili na podršci, ali su “zamolili” državu da im ne daje nikakvo ordenje, već obezbedi medicinsku opremu i dodatno stručno osoblje.

Dr Milić je prethodno za Danas upozoravao da niška Kardiologija ima intenzivnu negu sa samo deset krevata- zbog čega nije moguća operacija većeg broja pacijenta, i da Ministarstvo zdravlja od 2009. godine za nju nije obezbedilo “nijedan jedini strateški medicinski aparat”.

Klinika, takođe, od 2018. ima samo jednu EKK mašinu, a koju je donirala ambasada SAD u Beogradu.

“Da nije te donacije, niška Kardiohirurgija ne bi mogla da radi”, kazao je.

On je dodao da je ključna a retka pomoć države stigla 2018. godine, kada je ona izgradila novu zgradu niške Kardiohirurgije.

Niški UKC, kojem klinika pripada, pokriva područje juga Srbije sa oko 2,5 miliona stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari