"Krivične prijave nas nisu zaustavile, ali sad su nam ukinuli reagense": Niška Kardiohirurgija danas prestala da operiše 1Klinika za kardiohirurgiju: Foto UKC Niš

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu od danas prestaje da radi sve kardiovaskularne operacije, kao i transplantacije bubrega jer više nema reagense za laboratorijske testove za sklonost pacijenata ka krvarenju i trombozama.

„Uprava Univerzitetskog kliničkog centra Niš ukinula je nabavku reagenasa za našu laboratoriju gde radimo testove za hemostazu, koji su osnovni pregled, i kojima procenjujemo sklonost ka krvarenju ili trombozama kod pacijenata tokom i posle operacije. Niška Kardiohorurgija je nakon 15 godina prinudjena je da zbog nedostatka reagenasa prekine rad kako ne bi ugrozila živote svojih bolesnika“, saopštio je večeras direktor Kardiohirurgije dr Dragan Milić.

On je precizirao da je odluku o prestanku rada svih kardiovaskularnih operacija i transplantacije bubrega zbog nedostatka materijala za aparate „Multiplate“ i „ClotPro“ jednoglasno doneo kolegijum Klinike, u kojem je 33 lekara.

„Klinika je u poslednjih nekoliko nedelja svojim dopisima upozoravala sve nadležne institucije u Srbiji- Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, da će ukidanje potrošnog materijala dovesti do onemogućavanja rada na klinici i do ponovnog veštačkog stvaranja liste čekanja“, naveo je Milić na Fejsbuk profilu.

"Krivične prijave nas nisu zaustavile, ali sad su nam ukinuli reagense": Niška Kardiohirurgija danas prestala da operiše 2
Dragan MiliĆ: foto privatna arhiva

On je naglasio da ove metode i nabavka reagenasa nikada nisu bili sporni tokom poslednjih 15 godina.

„RFZO je u svom odgovoru na naš dopis napisao da je odluku o prestanku nabavke reagenasa doneo v.d. direktora UKC Niš dr Zoran Perišić. Krivične prijave nas nisu zaustavile, ali bez reagenasa i materijala ne možemo da radimo. Od 1995. godine radim u UKC Niš i nikada ovako nešto nisam ni video ni doživeo“, kazao je.

On se izvinio svim pacijentima Kardiohirurgije zbog toga što će se „ponovo, nakon skoro godinu dana, stvoriti liste čekanja“, ali da „to više nije u njihovoj moći“.

“ Nekim drugim ‘decision makerima’ očito ljudski životi i nisu važni, već im je važna neka njihova agenda i šahovska kombinatorika. Klinika će, naravno, odmah po obezbedjivanju neophodnog materijala početi sa radom. Kad god to da bude“, naveo je.

Dr Milić je juče saopštio da je protiv Kardiohirurgije podneta još jedna krivična prijava, ovoga puta zbog video- nadzora, a da su zaposleni dali iskaz policiji.

„Rukovodstvo Klinike za kardiohirurgiju u prostorijama klinike dalo je još jedan iskaz pripadnicima policije zbog anonimne krivične prijave u kojoj smo optuženi da ‘video- nadzor na klinici nije deo mreže video nadzora UKC’. Klinika je uvek i uvek će raditi u skladu sa zakonom, i imamo sve neophodne dozvole. Jedino što nemamo su liste čekanja“, naveo je on.

Ovo je bila druga krivična prijava protiv zaposlenih na klinici za manje od dva meseca.

Dr Milić je u januaru saopštio da je podneta i protiv grupe zaposlenih koji su pre tri i po godine, u vreme vanrednog stanja, ispitivali sklonost kovid pacijenata ka oboljevanju od tromboze.

Zbog epidemije kovida, vanredno stanje je bilo proglašeno od 15. marta do 6. maja 2020, a tromboza je bila jedna od najtežih posledica bolesti koja je tada uočena.

Nešto kasnije direktor Kardiohirurgije je precizirao da je podnosilac prijave uprava UKC na čelu sa v. d. direktora dr Zoranom Perišićem.

Pritom je negirao zloupotrebe tokom ove naučno- istraživačke studije, navodeći da je urađena po zakonu, a po profesionalnim pravilima i standardnoj proceduri- analizi iz kapi krvi, koja se inače radi pred operacije kardiohirurških pacijenata.

Perišić je nedavno formirao i Komisiju za unutrašnji stručni nadzor koja treba da „sasluša“ deset anesteziologa Kardiohirurgije zbog toga što je prošle godine na toj klinici „enormno povećana“ upotreba leka „simdeks“ („simdex“) koji se daje teškim srčanim bolesnicima.

Dr Milić je tada kazao da je reč o još jednom „bizarnom maltretiranju i lovu na veštice“, naglašavajući da je „do prekomerne potrošnje došlo jer su cele prošle godine prekomerno radili“.
On je ocenio da je pozadina ovih napada na Kliniku i njega kritika nepravilnosti u društvu i zdravstvu, rad klinike koji „iskače“ iz sistema i politika.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga je nedavni zahtev Kardiohirurgije nadležnim državnim organima da se imenuje novi direktor UKC Niš jer je dr Perišić 15. februara napunio 65 godina, kao i da se svi članovi Upravnog odbora UKC, njih troje, koji su svi iz Beograda, zamene članovima iz Niša ili sa juga Srbije.

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić je nakon toga saopštila da će aktuelnom čelniku niškog UKC, ipak, biti produžen radni odnos na još dve godine, uz obrazloženje da je „zaista ušao u detalje čitavog Kliničkog centra i bilo bi prenaglo da odjednom ode neko ko sve zna zato što je ispunio uslove za penziju“.

Dr Perišić je duže od tri godine u v. d. statusu i stranački je funkcioner (SNS), što Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne dozvoljava.

Veliki razlog za „pritisak“ na Kariohirurgiju je, ocenio je dalje dr Milić, jeste i njen besplatni rad vikendima, u trajanju od 46 dana, kojim su prošle godine uspeli da potpuno očiste liste čekanje, te tako ugrozili i privatni i birokratski lobi.

Bitan razlog je, dodao je, i njegova najava o mogućem političkom angažmanu i izlasku na predstojeće lokalne izbore, kroz formiranje grupe građana, u kojoj će biti njegove kolege i uspešni pojedinci iz drugih profesija.

„Ona je izazvala strah kod ‘večitih’ lokalnih funkcionera da će možda njihova vlast biti ugrožena jer će Nišlije imati priliku da podrže autohtonu grupu ljudi koja se zalaže za slobodan Niš u kojem će odlučivati isključivo njegovi građani, a ne politički sekretari koji će im iz Beograda daljinskim upravljačem krojiti sudbinu“, kazao je.

On je najavio da on i njegovi istomišljenici neće odustati od planova i uverenja, bez obzira na cenu, pa „makar to značilo i da će ih hapsiti jer su gazili zelenu površinu“.

 

Demanti UKC: Prekid operativnog programa je apsolutno neopravdan

UKC je negirao da je planski uskratio nabavku reagenasa Klinici za kardiohirurgiju za njenu laboratoriju, dodajući da im je interes pacijenata najvažniji, a da je prekid operativnog programa na toj klinci „apsolutno neopravdan“.

UKC je precizirao da je tražio uputstva od Ministarstva zdravlja i RFZO u vezi sa obezbeđenjem reagenasa za laboratoriju Kardiohirurgije, ali im RFZO nije odgovorio, već su za „sugerisanje da te reagense mogu nabaviti u samostalnom postupku javne nabavke“ saznali tek 1. marta, kada je direktor te klinike dr Dragan Milić saopštio da obustavljaju operacije zbog takvog nedostatka.

„Tu javnu nabavku UKC Niš može da raspiše već naredne sedmice, nakon što predstavnici Klinike za kardiohirurgiju definišu svoje potrebe“, naveo je UKC u saopštenju objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu1. marta, neposredno nakon objave dr Milića da Kardiohirurgija prestaje sa operativnim programom.

U saopštenju je navedeno da su, pritom, u okviru centralne javne nabavke RFZO, od juna prošle godine, nabavljeni reagensi za ispitivanje agregacije trombocita i trombelastografiju koje se rade u laboratoriji Kardiohirurgije „na tipu aparata sa kojima je ta klinika radila do 2020.godine i koje po popisnoj listi još uvek poseduje“.

Nakon što je UKC o tome obavestio Kardiohirurgiju, ta klinika je uputila dopise UKC, Ministarstvu i RFZO sa zahtevim da se sprovede javna nabavka za reagense za nove aparate, od drugog dobavljača, sa kojim UKC ima ugovor do maja 2024. godine, „ali je već iskorišćen u u celokupnoj vrednosti od 132 miliona dinara“.

UKC je sve do 1. marta „čekao uputstva za dalje postupanje“.

„S obzirom da nismo znali kakva će instrukcija doći od nadležnih institucija, u centralnoj laboratorji je danas instalirana oprema koja koja koristi reagense centralizovane javne nabavke, a kojom se rade procedure koje obavlja Klinika za kardiohirurgiju“, navela je ta ustanova.

Ti reagensi iz centralne javne nabavke su, inače, „jeftiniji od reagenasa koji UKC nabavlja kroz samostalni postupak javne nabavke“.

„Zbog toga je svaki prekid operativnog programa (na Kardiohorurgiji, prim. aut.) apsolutno neopravdan i odgovornost za posledice ne pripada Upravi UKC Niš koja je obezbedila zamenske aparate do realizovanja sopstvene nabavke“, zaključila je ova zdravstvena ustanova.

Dr Milić: Prekršili ste zakone, UKC nije organ političke stranke

Saopštenje Uprave UKC Niš povodom prestanka rada Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš zbog nedostatka reagenasa za laboratorju obiluje lažima i neistinima kojim se Uprava UKC Niš i njen v.d. direktora dr Zoran Perišić služe godinama, ne shvatajući da je UKC Niš ozbiljna i najvažnija institucija južno od Beograda a ne organ političke stranke, kao i da politika ne može da komanduje strukom, navedeno je u reagovanju direktora Kardiohirurgije dr Milića na demanti UKC.

Dr Milić je kazao da je laž da je samo Kardiohirurgija dobila dopis RFZO sa uputstvom za nabavku reagenasa, jer je on 28. februara upućen i nadležnima u UKC, što potvrđuju sluđbeni imejlovi na koje je poslat.

On je naveo da je laž i da Kardriohirurgija još uvek nije iskazala potrebe za ovim reagensima, jer je to učinila još 12. januara ove godine, što takođe dokazuju službeni mejlovi.

„Tvrdnja o RFZO šiframa ne samo da nije tačna već je i komična. Metoda koju naša klinika koristi se zove ‘multiparametarska agregacija trombocita iz pune krvi’ (šifra usluge u fondu je 14852 tj 14274). Metoda koja se nalazi na centralnom tenderu je ‘lumiagregacija trombocita iz plazme’ (šifra usluge u RFZO je 14837). Pošto nemate nikakve veze sa transfuzijskom medicinom i ne čudi što ste skroz pobrkali i metode i šifre“, naveo je.

U reagovanju je još kazao da metodu koji koristi laboratorija Kardiohirurgije upotrebljava i više od 50 ustanova u Srbiji, a da ona koju UKC „protivzakonito nudi“, pozivajući se na centralnu javnu nabavku RFZO, košta djuplo skuplje.

Dr Milić je, takođe, upitao v. d. direktora UKC dr Perišića kako su smeli da aparate za transfuzijsku medicinu instaliraju u centralnoj laboratorji UKC „kada je to protivzakonito, pošto se centralne laboratorije ne mogu baviti transfuzijom“.

On je pitao i „ko čita i verifikuje nalaze“ iz centralne laboratorije UKC, u kojoj ne radi nijedan transfuziolog“.

Upitao je još i zašto uprava na čelu sa dr Perišićem pre nego što je u centralnoj laboratoriji UKC instalirala novu opremu nije formirala stručnu komisiju koja između ostalog treba da proceni njenu stručnu i ekonomsku opravdanost, ocenjujući da su time prekršeni zakoni i interni pravilnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari