Klinika za kardiohirurgiju u Nišu traži imenovanje novog direktora UKC i razrešenje "krnjeg" Upravnog odbora 1Klinika za kardiohirurgiju: Foto UKC Niš

Kolegijum Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš (UKC Niš) uputio je zvaničan zahtev državnim organima Republike Srbije da se hitno i bez odlaganja imenuje novi direktor ove zdravstvene ustanove, pošto sadašnji v.d. direktora dr Zoran Perišić ide u penziju, saopštio je direktor ove klinike dr Dragan Milić.

„Smatramo da priliku treba dati mladim i ambicioznim ljudima sa novom energijom, čistih biografija i nesumnjive stručnosti sa dovoljno iskustva i merljivim rezultatima dosadašnjeg rada, koji su spremni da naprave zaokret i pokrenu naš UKC sa mrtve tačke. Takvih kandidata ima u našem UKC“, naveo je Milić na svom Fejsbuk profilu.

On je kazao da je mnogo je zadataka pred novom upravom, a da bi prioritet trebalo da bude „hitno, bez odlaganja i bez besmislenih izgovora“ eliminisanje svih listi čekanja za dijagnostičke i terapijske procedure.

„Prioritet mora da bude vraćanje dostojanstva pacijentima i osoblju UKC Niš“, naveo je on.

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu traži imenovanje novog direktora UKC i razrešenje "krnjeg" Upravnog odbora 2
Dragan Milić. Foto privatna arhiva/ Facebook

Dr Milić je još kazao da je kolegijum Klinke za karadiohirurgiju zatražio od nadležnih državnih organa i razrešenje „krnjeg“ Upravnog odbora UKC Niš, te imenovanje novog, jer je sadašnji UO „neaktivan, nezainteresovan i potpuno otuđen pre svega od pacijenata i njihovih potreba, ali i zaposlenih radnika u UKC“.

On je precizirao da se između ostalog skoro sve sednice aktuelnog UO održavaju telefonom- viberom ili skajpom, jer su sva tri o troje članova UO UKC Niš iz Beograda, ocenjujući da se „ne može se upravljati sUKC Niš putem telefona iz Beograda”.

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu traži imenovanje novog direktora UKC i razrešenje "krnjeg" Upravnog odbora 3
Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

„Potpuno je neshvatljivo, neprihvatljivo i gotovo ponižavajuće da gotovo pet godina u Upravnom odboru nema članova iz redova zaposlenih u UKC Niš, tako da sve vreme UO ima samo tri člana (svi iz Beograda), umesto pet članova, jer dva člana iz UKC Niš k nikada nisu imenovani. To je skandal neviđenih razmera koji još jednom dokazuje da je Niš poslednja rupa na svirali kojom se upravlja iz Beograda daljinskim upravljačem u slobodnom vremenu politkom sekretara!“, ocenio je on.

Dr Milić je upitao da li iko može da zamisli da u UO UKC Srbije u Beogradu budu samo tri člana, i da svi budu iz Niša.

„Tražimo i da taj novi UO bude sastavljen od Nišlija i građana sa Juga Srbije. Niti može, niti je logično da je ljudima iz Beograda više stalo do UKC Niš nego samim Nišlijama. Ovo poniženje, neobjavljena prinudna uprava sa oktroisanim UO mora odmah da stane. U našem gradu o svim pitanjima, pa i o UKC Niš mora da odlučuju i da se pitaju Nišlije i građani juga Srbije koji se ovde leče“, zaključio je on.

Dr Perišića je Vlada Srbije imenovala za v. d. direktora niškog UKC u novembru 2020, mada Zakon o zdravstvenoj zaštiti navodi da v. d. status direktora zdravstvene ustanove ne može da traje duže od šest meseci, kao i da direktor ili v. d. direktora ovakve ustanove ne mogu da budu u organima političke stranke.

Aktuelni v.d. direktora UKC Niš je tada, po dostupnim informacijama, bio član Predsedništva SNS-a, a sada je član Glavnog odbora te stranke.
Od 2011. god 2015. godine bio je i predsednik Gradskog odbora SNS-a.

Ministarstvo zdravlja i dr Perišić ranije nisu odgovorili na pitanja Danasa, poslatih u više navrata, a u vezi sa njegovim imenovanjem i v.d. statusom, kao i krnjim sastavom UO ustanove, koji mogu biti zakonski sporni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari