Male boginje i veliki kašalj: Da li će antivakseri među lekarima odgovarati zbog širenja svojih stavova? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Koliko su građani Srbije ugroženi od malih boginja i velikog kašlja bez obzira na to što su vakcine protiv tih zaraznih bolesti obavezne, a zaprećene zakonske kazne za izbegavanje imunizacije, to u ovom času niko ne zna da proceni. Tek, pedijatri tvrde na nam preti epidemija malih boginja, dok Lekarska komora Srbije apeluje da se deca vakcinišu.

Ponavlja se skoro istovetna situacija iz prošle velike epidemije malih boginja 2017/2018. godine, kada je umrlo 15 osoba i blizu 6.000 bilo inficiranih: upire se prstom u antivaksere, obuhvat vakcinacijom dece protiv tih zaraznih bolesti daleko je ispod 95 odsto, odnosno kolektivnog imuniteta, a još se ne zna šta je sa prijavama protiv antivaksera nadležnim sudovima.

Čini se da smo šest godina žmurili i da su nam oči otvorile smrti beba od velikog kašlja, kao i podizanje glave zaboravljenih malih boginja od kojih sada boluju dva pacijenta u Srbiji – majka i sin.

LKS poslala poruku građanima

„Suočeni sa činjenicom alarmantno rastućeg broja obolelih od velikog kašlja, veoma zarazne i opasne bolesti za koju postoji vakcina i deo je obavezne vakcinacije dece, kao i činjenicom da se opet suočavamo sa opasnošću od izbijanja epidemije morbila, želimo da građanima pošaljemo jasnu poruku o značaju vakcinacije kao naučno potvrđene i najefikasnije mere u prevenciji širenja zaraznih bolesti. Imunizacija je jedno od najvećih dostignuća čovečanstva i nijedna druga medicinska intervencija nije spasila veći broj života“, kažu za Danas u Lekarskoj komori Srbije (LKS) i dodaju:

„Plasiranje neproverenih informacija o štetnosti vakcinacije širi neopravdan strah kod roditelja, što dovodi do odbijanja ili odlaganja vakcinacije i do pada u broju vakcinisane dece u Srbiji ispod nivoa potrebnog za stvaranje kolektivnog imuniteta. Kolektivni imunitet je jedina brana koja onemogućava pojavu velikih epidemija i koja štiti i one najugroženije – decu koja zbog malog uzrasta, nekih urođenih ili hroničnih zdravstvenih stanja ne mogu da prime vakcinu i čije zdravlje i životi zavise od odgovornosti celog društva“, ističu u LKS.

Male boginje i veliki kašalj: Da li će antivakseri među lekarima odgovarati zbog širenja svojih stavova? 2
Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds

Podsećaju da su na njihovu inicijativu u jeku širenja neproverenih informacija o štetnosti vakcinacije MMR vakcinom koja štiti i protiv malih boginja, predstavnici državnih, naučnih, obrazovnih institucija i strukovnih komora u zdravstvenom sistemu Srbije potpisali 30. januara 2018. godine zajedničku Deklaraciju o podršci vakcinaciji.

Na pitanje o antivakserima u redovima lekara, u LKS odgovaraju da oni uvek osuđuju istupanja u javnosti koja mogu da dovedu građane u zabludu i ugroze njihovo zdravlje.

O lekarima antivakserima

„Više puta smo uputili apel kolegama, zdravstvenim radnicima, da ne zaborave da su za mnoge ljude glavni izbor saveta i informacija o bolestima, načinima lečenja i značaju imunizacije za zaštitu od brojnih zaraznih bolesti i da, u tom smislu, imaju odgovornost da u javnim nastupima prilagode svoje izjave na takav način da, poštujući struku, budu razumljivi građanima i nikako ne unose dodatni nemir ili sumnju u opravdanost medicinskog postupanja i naučnih dostignuća“, kažu za Danas u LKS.

Prema njihovim rečima, LKS ponovo apeluje na roditelje da vakcinišu decu u skladu sa kalendarom obavezne vakcinacije i da prate savete izabranog pedijatra.

Upitani da li se i protiv kojih lekara pred sudovima časti LKS vodi neki postupak za širenje antivakcinaških ideja, odgovaraju da „prema Pravilniku o poslovnoj tajni Lekarske komore Srbije i Poslovniku o radu sudova časti LKS, nije dozvoljeno iznošenje u javnost informacija o postupcima koji su u toku pred sudovima časti LKS.“

Zaštićeni podaci

„Pored toga napominjemo da se predmeti u postupku pred sudovima časti LKS formiraju najčešće na osnovu prijave pacijenata ili člana porodice pacijenta i, pored ostalih dokumenata, sadrže izjave lekara, kolega i nadređenih u zdravstvenoj ustanovi i najčešće sadrže medicinsku dokumentaciju. S tim u vezi, prijave protiv lekara podnete sudovima časti Komore, sadrže značajan broj ličnih i poverljivih dokumenata. Konkretno, podaci o zdravstvenom stanju, odnosno podaci iz medicinske dokumentacije, u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata, spadaju u podatke o ličnosti i predstavljaju naročito osetljive podatke o ličnosti pacijenta. Dužnost čuvanja podataka iz medicinske dokumentacije, nadležni zdravstveni radnici, odnosno zdravstveni saradnici, kao i druga lica zaposlena kod poslodavca, mogu biti oslobođena samo na osnovu pismenog pristanka pacijenta, odnosno njegovog zakonskog zastupnika ili na osnovu odluke suda“, naglašavaju čelnici LKS podsećajući i da su podaci o ličnosti zaštićeni i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, te sa svim tim u vezi, nisu u mogućnosti da govore o konkretnim prijavama.

Male boginje i veliki kašalj: Da li će antivakseri među lekarima odgovarati zbog širenja svojih stavova? 3
Foto: Shutterstock/Africa Studio

Iz istih razloga u LKS nisu mogli da govore da li su pojedini lekari izgubili licencu za rad zbog širenja antivakcinaških ideja, ali su rekli da u skadu sa Statutom LKS, izrečena disciplinska mera, u koju spada i privremena zabrana samostalnog rada u obavljanju zdravstvene delatnosti, se briše iz evidencije po isteku tri godine od pravosnažnosti odluke, ukoliko lekar nije počinio novu povredu.

Upitani za postupak koji se vodio protiv psihijatra Jovane Stojković, a koji je bio otvoren za javnost 2019. godine, u LKS kažu:

„Protiv psihijatra Jovane Stojković pokrenut je postupak pred Sudom časti Regionalne lekarske komore Beograda od strane više lekara i građana zbog tvrdnji o štetnosti MMR vakcine. Na prvi pretres Suda časti, otvoren za javnost, a koji je održan u decembru 2019. godine, Jovana Stojković se pojavila sa nekoliko desetina svojih pristalica koji su ometali rad suda časti, vređali i fizički napadali sudije suda časti, onemogućavajući vođenje procesa. Pretres je prekinut i članovi veća Suda časti su napustili prostorije beogradskog Centra za mlade gde je održan. Slična situacija se, za gotovo dve decenije koliko rade sudovi časti Lekarske komore Srbije, nikada nije dogodila.
Nakon toga, raspravno Veće suda časti Regionalne lekarske komore Beograda donelo je rešenje o zastoju postupka, a do okončanja krivičnog postupka koji se vodi pred krivičnim sudom povodom istog događaja“.

Bez epiloga

Istovremeno, pedijatar iz Zrenjanina Tomislav Stevanović dodaje za Danas da je oko 300 zdravstvenih radnika i roditelja pre šest godina potpisalo krivičnu prijavu zbog širenja panike zbog MMR vakcine protiv 43 osobe, ali da taj postupak nije dobio epilog.

On dodaje da nam sedam godina posle velike epidemije malih boginja, ponovo preti isto.

„Podneli smo prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal zbog širenja straha i panike. Na spisku su bili lekari, javne ličnosti i ostali. Nismo imali argumente da direktno optužimo te ljude za nizak obuhvat vakcinacijom i pojavu epidemije malih boginja. Saslušano je nekoliko osoba sa našeg spiska, ali se sve završilo na tome. Često smo se interesovali da li će se proces pokrenuti, ali do danas nije ništa urađeno po tom pitanju“, priča za Danas taj pedijatar.

Kada je reč o sudovima časti LKS, on dodaje da je bio na pretresu protiv Jovane Stojković 2019. godine, ali da ni taj postupak nije dobio epilog.

„Da su institucije radile svoj posao 2018. godine sada ne bismo imali ovu situaciju. Obuhvat vakcinacijom i danas je vrlo nizak kada je u pitanju MMR vakcina, ali i ona koja štiti od velikog kašlja zahvaljujući delovanju antivaksera“, naveo je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari