Potvrđeno za Danas: Registrovan drugi slučaj malih boginja u Srbiji, a u pitanju je jedna mama 1Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds

U Srbiji je registrovan i drugi slučaj morbila ili malih boginja. U pitanju je majka dečaka starog 15 godina kod koga je prvo potvrđena infekcija, a nadležni to saopštili juče.

Dr Slavica Maris, epidemiolog i načelnica jedinice za zarazne bolesti beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje, potvrdila je to za Danas i navela:

„U pitanju majka obolelog dečaka koja je prva obolela od morbila. Na osnovu epidemioloških podataka, ona je, u stvari, prenela infekciju svome sinu. U pitanju su takozvani importovani slučajevi malih boginja jer je izvor infekcije bio u inostranstvu. Sada imamo takozvanu porodičnu epidemiju“, navela je Maris za Danas.

Podsetimo, juče su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštili da je u Beogradu potvrđen prvi slučaj malih boginja kod petnaestogodišnjeg deteta.

Kako objašnjavaju, Institut Batut je dobio potvrdu da je juče, 6. februara na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrđen slučaj malih boginja kod deteta od 15 godina iz Beograda, koje nije vakcinisano, a koje je hospitalizovano zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todorović”.

O pojavi malih boginja govorila je i v. d. diorektorka Instituta Batut Verica Jovanović na konferenciji „Izazovi u sprovođenju imunizacije u Srbiji“ koja se održava u Privrednoj komori Beograda, koja je rekla da je pojava morbila posledica smanjenog obima imunizacije dece.

„Pojavom slučaja malih boginja ulazimo u začaran krug mnogih infektivnih bolesti, koji smo mogli da promenimo“, upozorila je Jovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari