Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala u Požarevcu, organizovala je okrugli sto na temu „Sufinansiranje lokalnih akcionih planova zapošljavanja za 2011. godinu“ kome su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava iz svih opština Braničevskog okruga. Reč je o promovisanju decentralizacije politike zapošljavanja, o spuštanju politike zapošljavanja na regionalni i lokalni nivo.


– Cilj je motivisanje lokalnih samouprava da preuzmu svoju ulogu i budu aktivnije u realizaciji mera politike zapošljavanja. Potrebno je da svi formiraju lokalne savete zapošljavanja u kojima su i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale u Požarevcu. Takođe, u obavezi su da donesu akcione planove zapošljavanja za narednu godinu, da formiraju fondove za aktivne mere zapošljavanja, lokalne kancelarije za ekonomski razvoj i u budžetima izdvoje određena sredstva za aktivne mere politike zapošljavanja. Trebalo bi da shvate koliko je ozbiljan problem smanjenja stope nezaposlenosti – istakla je direktorka Filijale Požarevac mr Danka Nikić Matović.

Na teritoriji Braničevskog okruga u oktobru su registrovano 8.783 nezaposlena lica što je najmanji broj nezaposlenih na teritoriji Srbije koji se vode na evidenciji filijala. – Ipak, aktivnim merama politike zapošljavanja i sredstvima koje izdvaja republički budžet, u obavezi smo da pomognemo da se taj broj još smanji. Nadam se da će u tome sada pomoći i lokalne samouprave prihvatanjem ovog koraka.

Konkurs koji je raspisala Nacionalna služba za uključivanje lokalnih samouprava u sufinansiranju programa i mera aktivne politike traje do kraja tekuće godine. – Za koje će mere lokalne samouprave izdvojiti sredstva iz budžeta, da li za samozapošljavanje, otvaranje novih radnih mesta ili program pripravnici-prva šansa, zavisi isključivo od njih samih. Prilikom odlučivanja kojoj će lokalnoj samoupravi biti dodeljena dodatna sredstva iz budžeta, pored potrebe postojanja lokalnog akcionog plana prioritet će imati nerazvijene opštine – dodala je direktorka.

Na okruglom stolu prikazana je i prezentacija Sufinansiranja programa i mera aktivne politike zapošljavanja u 2011. godini koju je uradio Sektor za razvoj programa i preduzetništva.

Telefon za nezaposlene

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je da je otvorila posebnu liniju za osobe sa invaliditetom pri Centru za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, putem koje sva nezaposlena invalidna lica i poslodavci mogu dobiti neophodne informacije. Pozivom na broj 011/30 36 228, nezaposlene invalidne osobe mogu dobiti sve informacije o postupku prijavljivanja na evidenciju, merama i programima podrške za zapošljavanje koje sprovodi Nacionalna služba zapošljavanja i mogućnostima za uključivanje u iste, i sve informacije oko procene radne sposobnosti. Ova linija biće dostupna i za poslodavce koji se mogu informisati o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i korišćenje programa finansijske podrške za njihovo zapošljavanje poput: subvencija zarade, refundiranja troškova za prilagođavanje radnog mesta, subvencija za otvaranje novih radnih mesta, programa javnih radova za osobe sa invaliditetom, a posebno u oblasti socijalne delatnosti i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari