"Deci nije bitno koju čokoladu dobiju": Bajkeri iz Vranja dele novogodišnje paketiće mališanima iz socijalno ugroženih porodica 1Ilustracija, Foto: Dušan Pešić / Danas

Članovi Udruženja bajkera Vranje u nedelju, 25. decembra, organizuju Dedamrazijadu, kada će, nakon defilea motorima, podeliti 60 paketića deci čiji roditelji imaju skromna primanja i nisu u mogućnosti to da im priušte. Bajkeri će organizovati i besplatan čaj i poslastice za sve ljude dobre volje, u kafeu „Rivijera“, gde će biti podeljeni i novogodišnji paketići mališanima.

Marko Kostić iz Udruženja bajkera Vranje kaže za Danas da se Dedamrazijada prvi put održava u ovom gradu, ali da se nada da će postati tradicionalna.

„Sve je počelo od ideje da mi, iz udruženja, napravimo moto-skup. Posle defilea motorima podelićemo paketiće i družiti se sa decom, njihovim roditeljima i građanima koji mogu da nam se pridruže. Na pripremi paketića radili smo oko mesec i po dana, a učestvovali su članovi našeg udruženja, ljudi dobre volje i nekoliko firmi koje se bave veleprodajom slatkiša. Svako je dao pokoji artikl, pa smo mi to posle pakovali. Deca vole poklone, raduju im se, nije im bitno koju čokoladu dobiju“, rekao je Kostić.

"Deci nije bitno koju čokoladu dobiju": Bajkeri iz Vranja dele novogodišnje paketiće mališanima iz socijalno ugroženih porodica 2
Marko Kostić, Foto: Privatna arhiva

Iako su paketići za najmlađe „skoro završeni“, prema rečima našeg sagovornika, „ko god bude želeo da učestvuje u ovoj akciji i obraduje druge, posebno decu, dobrodošao je“.

„Ko god bude želeo da učestvuje na Dedamrazijadi, može da kupi neki slatkiš i stavi na štand koji će biti na šetalištu, u pešačkoj zoni, za sve druge ljude i decu koja će doći. Mi u Vranju nemamo Dom za nezbrinutu decu. Da ga imamo, tamo bismo organizovali ovu akciju. Uputio sam zahtev Centru za socijalni rad (CSR) koji je napravio selekciju porodica koje su socijalno ugrožene. Iz CSR-a su napravili spisak, nama ga prosledili, a mi, onda, obavestili porodice“, istakao je član Udruženja bajkera iz Vranja.

Naš sagovornik je dodao da on i kolege iz udruženja „nailaze samo na pozitivne komentare“, posebno samih roditelja, koji su „zahvalni što će njihova deca moći da se obraduju novogodišnjim paketićima“.

„Jedna žena nam je rekla da njeno dete nije primilo paketić više od tri ili četiri godine. Imamo porodicu u kojoj je šestoro dece, sva ona će dobiti paketić, bez obzira na to što jedno ima 12 godina, a mi smo, načelno, odlučili da darujemo mališane od dve do 10 godina. Ne želimo da ne podelimo nekoj deci samo zato što su godinu ili dve starija nego što smo mi odlučili. Jedna majka nam je rekla da njenom detetu nije potreban paketić, da damo nekome kome više znači, jer ona ima mogućnosti da svom sinu pruži tu radost. Imamo i takvih divnih primera humanosti“, rekao je Marko Kostić.

Ponovio je da se deca „obraduju bilo kakvom paketiću“, iako su se Vranjanci dobre volje potrudili u izboru artikala.

„Biće 90 odsto slatkih stvari u paketićima. Većina dece se tome najviše i obraduje. Biće i igračaka, a možda ćemo dodati i šalove i kape – to ćemo da odlučimo uskoro, jer do četvrtka moramo da završimo pripremu. Ne može Vranje da se upoređuje sa većim gradovima, poput Beograda ili Novog Sada, u smislu finansija i plata. Kad sam išao od firme do firme sa pitanjem da li žele da učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji, zamolio sam ih da pomognu koliko mogu. Prikupio sam artikle, a posle smo dokupili ono što nam je falilo. Ne možeš ti išta da tražiš, već priđeš ljudima sa molbom da pomognu deci, pa onda oni daju onoliko koliko mogu“, istakao je Kostić.

Deca će moći da se druže sa bajkerima, kao i međusobno, da se fotografišu pored motora, „biće jedna praznična atmosfera“.

„Tokom celog dana će biti besplatan čaj ne samo za roditelje i decu koja će dobiti paketiće, već i prolaznike. Na štandovima će biti poslastica kojima će moći da se posluže svi koji budu došli. Podsećam da će se bajkerima u nedelju pridružiti i vlasnici oldtajmera sa svojim automobilima, čime će pružiti podršku ovoj akciji“, dodao je sagovornik Danasa.

Najavio je, ovom prilikom, da će Udruženje bajkera iz Vranja sledeće godine, takođe, organizovati humanitarne akcije, a neke su već u planu.

„Želeli bismo da pomognemo deci, porodicama… Sledeće godine nam sledi otvaranje moto-sezone, posle toga moto-skup, pa zatvaranje moto-sezone. Onda, opet, bože zdravlja, pravimo drugu Dedamrazijadu. Već, dakle, imamo u planu četiri ili pet akcija koje ćemo povezati sa svakim od ovih događaja“, zaključio je Kostić.

Podsetimo, prva Dedamrazijada u Vranju biće održana u nedelju, 25. decembra. Najpre će se održati defile motorima, okupljanje će početi od 9.30 časova, a polazna tačka biće ispred Udruženja bajkera. Odatle će se zaputiti ka pešačkoj zoni, a podela paketića zakazana je za 11 sati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari