Dejvid Vujić (Apolo tim): Veliki ste posao uradili u Beogradu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

U Beogradu primećujem veliki napredak, veliki ste posao uradili, poručio je večeras Dejvid Vujić, poslednji živi član „Srpske Apolo 7“, grupe Amerikanaca srpskog porekla koji su radili na programu Apolo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka i tako omogućili da čovek stigne na Mesec.

Vujić je u Domu omladine održao poslednje u nizu prezentacija koje je Američka ambasada proteklih dana organizovala u okviru obeležavanja 50. godina od uspeha misije Apolo 11 i prvog čovekovog spuštanja na Mesec.

Sala Američkog kutka u Domu omladine bila je puna, a videvši da nema slobodnih mesta Vujić se našalio i upitao da umesto njega nije najavljen dolazak Novaka Đokovića?

Vujić je istakao svoj ponos zbog srpskog porekla.

„Istorija nije bila baš naklonjena prema našem narodu, morali smo da se potrudimo da opstanemo u nekim veoma teškim okolnostima“, ocenio je ova Vujić, čiji su roditelji Srbi iz Like i Slavonije.

On je istakao brojnost i važnost srpske naučne zajednice i velikih umova širom sveta – od Tesle, preko Pupina do njegovih kolega iz tima „Srpski Apolo 7“.

„Nismo vas obrukali. Možda ne umeju da izgovore naša imena, ali svi znaju da smo iz Srbije“, konstatovao je Vujić i dodao da tradicija među Srbima u Americi nije zaboravljena, poštuju se običaju, obeležavaju slave i pije šljivovica.

On se, kao poslednji živi član srpskog Apolo tima, prisetio svojih kolega – Slavoljuba Vuća, Pola Duića, Danila Bojića. Milojka Vučelića, Miloša Šubatovića, Pitera Galovića.

To su ljudi koji su, prema njegovim rečima, učestvovali u razvoju tehnologije čije je osmišljavanje trajalo 10 godina, a neki od njenih elemenata doprinose i razvoju današnjih novih tehnologija, poput mobinih telefona.

„Naša misija je bila stvarna, to nije bio holivudski film“, zaključio je Vujić komentarišući navode u javnosti da je čitava misija laž i da je osmišljena samo za televiziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari