Dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača: Nisam zainteresovan za treći mandat 1Foto: Učiteljski fakultet

– Mene treći mandat ne interesuje. Ja ću završiti svoj postojeći mandat koj traje do 2024. godine i posle toga ću razmisliti šta dalje. Lično za treći mandat nisam zainteresovan – kaže za Danas Danimir Mandić, dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača, povodom saopštenja Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA).

MASA je, podsetimo, danas uputila javni apel Univerzitetu u Beogradu i Ministarstvu prosvete da pomognu u rešavanju krizne situacije povodom izbora dekana na Učiteljskom fakultetu, odnedavno preimenovanom u Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača.

„Naime, prof. dr Danimir Mandić, aktuelni dekan je trenutno u svom trećem uzastopnom mandatu (prvi mandat 2015-2018, drugi 2018-2020, a treći započet 2021. godine) i sada se kandidovao za četvrti uzastopni mandat. Prema Zakonu o visokom obrazovanju, dekan se bira na tri godine sa mogućnošću jednog uzastopnog izbora, kao i po Statutu Univerziteta u Beogradu na period od tri školske godine sa mogućnošću jednog ponovnog izbora“, naveli su iz MASA.

Iz te organizacije tvrde da je aktuelni dekan nedavno izdejstvovao preimenovanje fakulteta, iz Učiteljskog u Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača, čime, kako se čini, pokušava da zaobiđe Zakon i Statut i predstavi svoj četvrti uzastopni izbor kao prvi jer se fakultet ne zove više isto.

S druge strane, dekan Danimir Mandić kaže za Danas da Savet fakulteta nije doneo odluku o njegovom ponovnom izboru dok ne stigne autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju od Narodne skupštine.

– Savet nije raspisao izbore na klasičan način objavljivanjem konkursa, već je namera bila da donesu odluku da ja mogu da zastupam novu instituciju, što se uslovno može shvatiti kao novi izbor, ali ja Fakultet mogu da zastupam i sa postojećim mandatom. Nisam razrešen i ne postoji nijedan razlog zašto bi moj tekući mandat bio sporan. Ostajem pri tome da mandat koji traje do 2024. godine iskoristim i posle toga me to mesto ne zanima – kaže Mandić.

On dodaje da je Savet Fakulteta nameravao da zatraži autentično tumačenje koje se odnosi na mogućnost da dobije treći, a ne četvrti mandat, pošto je prvi put za dekana biran po prethodnom Zakonu o visokom obrazovanju. Donošenjem aktuelnog zakona prethodni mandati organa poslovođenja su resetovani, o čemu je Danas ranije pisao.

Savet je, dodaje dekan, nameravao da proveri da li on ima pravo na treći mandat budući da je promenom naziva fakulteta, uz raniju promenu delatnosti institucije, zaokružen proces spajanja Učiteljskog fakulteta i nekadašnje Više škole za obrazovanje vaspitača.

Na pitanje zašto bi Savet tražio autentično tumačenje ako već on ne planira da se kandiduje za treći mandat, Mandić kaže da ne zna šta bi dobio ako Skupština kaže da ima pravo na treći mandat i dodaje da će predložiti Savetu da odustanu od ideje da se obrate parlamentu.

Reagujući na tvrdnje MASA da je izdejstvovao promenu naziva Fakulteta, Mandić kaže da je još 2018. tokom prvog mandata to predložio, ali da NN veće nije podržalo ovu ideju. A tada, kaže, nije imao potrebu za novim mandatom.

Iz MASA tvrde i da postoje indicije da je aktuelni dekan Fakulteta „vršio nedozvoljene pritiske na potencijalnog protivkandidata, da su za kandidaturu ostavljani bezrazložno i tendenciozno kratki rokovi, iako po Statutu Fakulteta kandidat može predati neophodnu dokumentaciju najkasnije u roku od 30 dana od prihvatanja kandidature“.

Mandić odgovara da nikada ni na koga nije vršio pritisak i da su pomenuti navodi neosnovani.

Opačić: Mandić pokušao da produži svoj dekanski staž

Regujući na tvrdnje dekana, Zorana Opačić, profesorka Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača, koja je bila predložena kao kandidat na poslednjim izborima za dekana, kaže za Danas da je u prethodnih desetak dana na Fakultetu sprovedena celokupna procedura izbora za dekana – od raspisivanja izbora, do izbora dosadašnjeg dekana, profesora Mandića.

– Na sednici Nastavno-naučnog veća na kojoj su se članovi izjašnjavali o podršci profesoru Mandiću na izborima, sam dekan je rekao da novi mandat počinje odmah, odnosno 12. decembra. Kad se to ima u vidu, nije jasno zbog čega sada, nakon što je sprovedena procedura za izbor dekana na mandat od tri godine, na isti način na koji je to uvek do sada rađeno, profesor Mandić tvrdi da ne želi novi mandat i da će ostati dekan još nepune dve godine. Zbog čega je onda tražio podršku Nastavno-naučnog veća i Saveta fakulteta za novi trogodišnji mandat, i pored toga što mu traje drugi – pita Opačić.

Ona kaže da se čini da je Mandić pokušao da produži svoj dekanski staž za godinu i nešto više od onog što zakon dozvoljava.

– U svakom slučaju, neobično je da dekan osporava sopstveni izbor u trogodišnji mandat koji je upravo okončan – navodi Opačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari