ratko ristićfoto B.P./ATAImages

Biljana Abolmasov, dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, izrazila je nezadovoljstvo radom prorektora za međunarodnu saradnju Ratka Ristića i njegovim istupanjima u javnosti.

Ona je na današnjoj sednici Senata Beogradskog univerziteta rekla da kao dekan ne može da pokrene proceduru Ristićeve smene, ali da Senat to može.

Međutim, o ovoj temi nije bilo nikakve rasprave na sednici.

Abolmasov je zamerila prorektoru što „u političkom materijalu kaže da treba sprečiti otvaranje rudnika“, i to u trenutku kada je RGF upisao 38 odsto studenata od predviđene kvote i kada nema ko da radi u rudarstvu.

Ona je rekla da 75 odsto struje dolazi sa površinskih kopova EPS-a, da rudarstvo donosi republičkom budžetu tri odsto prihoda i napomenula da „litijum nije jednako Rudarsko-geološki fakultet“.

Abolmasov se osvrnula i na nedavno učešće Ratka Ristića u sprečavanju održavanja skupa o rudnim i mineralnim resursima Srbije u beogradskom hotelu Metropol, rekavši da je njegovo ponašanje kao redovnog profesora bilo neprimereno i da je naneta šteta Univerzitetu u Beogradu.

Kako je dodala, zbog toga su tri ambasadora morala da budu evakuisana, a upad na skup je ocenila kao „javnu sramotu“.

– Da li svi mi podržavamo njegovo desničarsko ponašanje? Da li reći da treba da se spreči seča šuma znači da treba da se zatvori pola Šumarskog fakulteta – upitala je Abolmasov i dodala da bi bilo poštenije da Ristić podnese ostavku jer svojim delovanjem ugrožava Univerzitet u Beogradu.

Ratko Ristić je u nedavnom intervjuu Danasu kao kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Dveri i Zavetnici, odgovorio i na pitanje hoće li podneti ostavku na mesto prorektora Univerziteta u Beogradu budući da je ušao u kampanju, a Zakon o visokom obrazovanju zabranjuje političko delovanje na univerzitetu.

– O tome možemo da razgovaramo tek kad se završi izborni proces. Ne bavim se politikom ni u jednom segmentu svog rada na univerzitetu i strogo vodim računa o tome. Nikad ne bih ni svoj univerzitet, ni svoj fakultet zloupotrebio za bilo koji vid političke delatnosti. Na UB, niti na matičnom fakultetu ne postoji ništa u mom radu što ima bilo kakvo političku konotaciju – rekao je tada Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari