Delegacija Evropske unije u poseti Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini posetio je danas Kragujevac.

On je sa Martinom Klaukom, šefom II sektora operacija u EU Delegaciji razgovarao sa predstavnicima grada Kragujevca i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja o tekućim i budućim projektima u gradu.

Na današnjem sastanku, po rečima gradonačelnika Nikole Dašića, razgovaralo se o dvorani Šumadija, novoj zgradi Filuma, kao i o revitalizaciji Vojno-tehničkog zavoda, odnosno Kneževog arsenala.

– To je nešto što predstavlja budućnost i karakterizaciju grada Kragujevca, tako da očekujemo pomoć i sa njihove strane, ne samo kod pripremanja projekata već i dalje, možda i kroz finansiranje u nekom delu. Grad Kragujevac u ovom trenutku ima 23 spremna projekta, a naš prioritet je ulaganje u mlade i u njihovu budućnost, poručio je Dašić.

Nikola Bertolini je tokom posete istakao da Evropska unija na Kragujevac gleda kao na izuzetno važno mesto u širem kontekstu razvoja celog regiona.

– Danas smo čuli da postoje projekti koji su u raznim fazama pripreme, neke od njih treba još doraditi da bi dobili finansijsku podršku iz Evrope. Međutim, glavni utisak Kragujevca kao grada je veliki potencijal za studiranje i kreiranje mogućnosti kako za investicije, tako i za inovacije, istakao je Bertolini.

On je dodao da sredstva koja su Kragujevcu do sada bila na raspolaganju treba značajno uvećati, kao i da je njegova poseta korak u tom smeru.

Nakon sastanka Bartoli je sa predstavnicima grada posetio Vojno – tehnički zavod, Industrijsku zonu, kao i Legat Nikole Koke Jankovića i Centre izvrsnosti, čija je gradnja finansirana sredstvima iz kredita Evropske investicione banke.

U periodu od 2018. godine do danas Evropska unija je podržala 19 projekata u Kragujevcu ukupne vrednosti 1,6 milion evra.

Najznačajniji među njima su revitalizacija lokacija u Staroj industrijskoj zoni, izrada projekta sanacije mosta preko Lepenice, izgradnja sportskih terena u Velikom parku, unapređenje i razvoj geografskog informacionog sistema.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari