Delić: Zdravstvo u Srbiji je kao zapuštena livada 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Poslanik stranke Srbija centar prof. dr Dragan Delić izjavio je danas da se u Srbiji već decenijama – od početka 1990-ih godina, održavaju i umnožavaju brojni problemi u zdravstvenom sistemu, koji je opisao kao “zapuštenu livadu“.

“Izgradnja i renoviranje bolnica, ulaganje u digitalizaciju i medicinsku opremu ne vredi ničemu, ako u ustanovama nema lekara i ako je njihov odnos sa pacijentima narušen, delovanje ministarke zdravlja samo do granice koju odobrava vladajuća partija, spavanje zdravstvenih udruženja, kao i neobrazovanost stanovništva koja ga odvlači od vakcinacije, samo su deo razloga zbog kojih se srpsko zdravstvo koprca na dnu vapeći za slamkom spasa”, rekao je Delić za Nova.rs, saopštila je stranka Srbija Srce.

Prema njegovom mišljenju, tri su osnovna razloga za propadanje zdravstvenog sistema Srbije.

“Prvo je neznanje, nekompetentnost, korupcija, politizacija zdravstva. To su dominantni destruktivni procesi, dok su kreativni i zdravi resursi isključeni ili blokirani“, rekao je Delić, koji je kao drugi razlog naveo nepostojanje političke zrelosti, niti volje za kvalitetnim promenama jer bi one značile i neophodnost preraspodele „ekonomskog kolača“ na nivou celog društva.

„Činjenica je da aktuelna vlast ima jedino snažnu volju kada su u pitanju krediti i netransparentno trošenje istih“, dodao je Delić.

Kao treći razlog, naveo je da su potpuno potcenjeni promocija zdravlja, prevencija i primarna zdravstvena zaštita – u korist manje efikasnog i preskupog sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Delić je ukazao i na druge dubinske probleme, koji nisu vidljivi široj zajednici, a među njima su to što je život u Srbiji u proseku kraći šest godina nego u visokorazvijenim zemljama Evrope, ukupna smrtnost u Srbiji iznosi 14,6 na hiljadu stanovnika, a evropski prosek je 10,8. Po incidenciji od karcinoma Srbija zauzima 13. mesto u Evropi, ali po stopi smrtnosti je na samom vrhu, dodao je Delić.

Prema njegovim rečima, neke mere za unapređenje stanja su formiranje jedinstvenog zdravstvenog sistema (državni, privatni, vojni), definisanje osnovnog paketa zdravstvenih usluga, pomeranje težišta rada na nivou primarne zdravstvene zaštite ka preventivnoj medicini, unapređenje sistema objedinjene javne nabavke, potpuna digitalizacija zdravstvenog sistema i usluga, smanjenje učestalosti bolničkih infekcija i iskorenjenje korupcije.

Delić je rekao i da je potrebna potpuno nova organizacija infektološke službe Srbije, te novi namenski prostori opremljeni najsavremenijom opremom i značajne promene u edukaciji infektologa, jer „virus korona neće biti i poslednji virus u ovom veku“, budući da pored njega postoji tridesetak drugih virusa koji imaju epidemijski potencijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari