Delta varijanta korona virusa registrovana i na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Na Kosovu su registrovana dva slučaja zaraze delta sojem korona virusa, saopštilo je danas kosovsko ministarstvo zdravlja, javlja portal Kossev.

„Od ukupno 22 pozitivna uzorka koja su poslata na Institut za virusologiju Univerzitetske klinike ‘Charite’ u Berlinu, kod dva uzorka identifikovana je Delta varijanta (B. 1.617.2) SARS-CoV-2“, navode iz ministarstva.

Navode i to da su oba slučaja ispoljila simptome, ali da su se već oporavila i kod kuće su, te da je njihova izolacija okončana.

Timovi kosovskog Instituta za javno zdravlje su već pratili sve moguće izvore i kontakte kako bi sprečili dalje širenje slučajeva.

Delta varijanta je prvi put otkrivena u Indiji u decembru 2020. godine, a danas je jedna od najuznemirujućih varijanti na svetu, ističu u ministarstvu i navode kako sada istraživanja pokazuju da je ovo možda varijanta koja se najbrže širi čak zaraznija od britanskog soja odnosno Alpha-e (UK / B. 1.1.7).

Kosovski institut za javno zdravlje upozorava na obavezu poštovanja epidemioloških mera radi zaštite od pandemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari