Demokratska stranka pokrenula peticiju "Za spas obrazovanja u Srbiji" 1Ilustracija Foto: N. Kovačević

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke pokrenuo je peticiju „Za spas obrazovanja u Srbiji“ koja se može potpisati onlajn na adresi https://www.peticije.online/394419,  u lokalnim odborima te stranke, kao i na štandovima koji će biti organizovani.

Ta stranka od Vlade Srbije zahteva dada plate u obrazovanju budu iznad (a ne ispod) republičkog proseka, da ne dozvoli da u školama predaju lica koja nemaju odgovarajuće zvanje (srednjoškolci i kursisti), da se svim učenicima obezbede besplatni udžbenici i spreči mogućnost monopola na tržištu udžbenika, kao i da ulaganje u obrazovanje iz BDP-a bude najmanje prosečnom izdvajanju u zemljama EU.

DS traži i da se prekine sa ponižavanjem učitelja i nastavnika i da se vrati dostojanstvo ovoj profesiji, te da obrazovanje stvarno postane besplatno, svima dostupno i kvalitetno.

„Nedostatak nastavnika u školama, pokušaj vlasti da ih zameni srednjoškolcima i kursistima, niske plate u prosveti, izdvajanja za obrazovanje daleko ispod proseka, skupi udžbenici i loše opremljene škole vode ka potpunom uništavanju obrazovanja u Srbiji, što će za posledicu imati i propast države“, navode demokrate u obrazloženju ove inicijative.

Po završetku prikupljanja potpisa, koje će trajati u narednih nekoliko nedelja, DS će preko poslanika u Narodnoj skupštini periciju predati Ministarstvu prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari