Nasilje je izbilo u noći između utorka i srede na ulicama glavnog grada Čilea i drugih gradova dok su desetine hiljada studenata protestovale zahtevajući promene u državnom sistemu obrazovanja.

Maskirani demonstranti su palili vozila i barikade, pljačkali izloge radnji i bacali nameštaj na policiju u Santjagu. Neki su napali jednu stambenu zgradu, bacajući kamenice i razbijajući prozore. Policija za razbijanje demonstracija je upotrebila suzavac i tenkove sa vodenim topovima.

Pritvoreno je više od 270 demonstranata, a 23 policajca su povređena, rekao je Rodrigo Ubilja, zamenik ministra unutrašnjih poslova. Učenici i nastavnici zahtevaju da Vlada poveća rashode za školovanje i obezbedi „slobodne i ravnopravne“ uslove u državnom obrazovanju. Nemiri u Čileu traju više od dva meseca. Srednjoškolci i studenti su odbili da prisustvuju nastavi, zaposeli škole i fakultete zahtevajući temeljne promene u finansiranju obrazovanja. Postojeći sistem je srednje škole prepustio opštinama koje za njih nemaju dovoljno novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari