Demonstranti u Hongkongu, koji danima blokiraju područje oko lokalne vlade, pristali su juče da uklone deo barikade sa ulaza u zgradu, što analitičari ocenjuju kao popuštanje učesnika protesta pod pritiscima lokalnih vlasti, koje su zahtevale da se ulice grada raščiste do početka radne nedelje. Međutim, demonstranti su naglasili da neće da se povuku sa ulica, te jedan deo analitičke javnosti njihovo delimično povlačenje ocenjuje kao deo strategije da se pregrupišu u drugi deo grada.


Na video snimcima se vidi kako se predstavnik učesnika protesta rukuje s policajcem, dok su demonstranti i pripadnici obezbeđenja zajedno uklanjali deo barikada, prenele su agencije. Međutim, oko 300 demonstranata ostalo je i dalje mirno da stoji ispred zgrade lokalne vlade. U četvrti Mong Kok demonstranti su bili podeljeni na one koji su odlučili da ostanu i na one koji su rešili da se premeste u drugi deo grada, gde su se održavali glavni protesti. Prema rečima dopisnika, izvestile su agencije, atmosfera u Mong Koku je juče bila opuštenija, pošto se deo učesnika protesta povukao. Jedan deo njih je rekao da ide kući i da se neće pridružiti protestima u drugom delu grada. „Ne znam šta je sledeći korak, ali neću da se povučem. Ljudi koje ovde vidite neće da se povuku“, rekao je student Burnet Tung (18).

Desetine hiljada ljudi, među kojima je bio veliki broj studenata, izašlo je na ulice poluautonomnog grada u proteklih nedelju dana da protestuje zbog odluke Pekinga da ograniči slobodu na prvim direktnim izborima za gradonačelnika Hongkonga.

Policija je juče ujutru u sukobu s demonstrantima koristila suzavac, palice i biber-sprej. Sve su veće bojazni od raspoređivanja snaga bezbednosti na ulice, kako bi se završilo s protestima. Broj demonstranata postao je veliki, izvestila je Beta, a masa se sa ulica nije povukla ni tokom noći, tražeći političke reforme.

Policija je saopštila da je morala da upotrebi silu jer su demonstranti verbalno provocirali njene pripadnike, dok su ih studenti optuživali da ih ne štite od napada grupa, koje žele da ih potisnu sa ulica. Oni su takođe rekli da se policija udružila s „kriminalnim grupama“, ali je Vlada poricala te navode.

Prvi čovek Hongkonga, glavni sekretar Leung Čun Jing pozvao je u subotu uveče okupljene da se raziđu i poručio da se stvari moraju vratiti u normalu do danas. Prema njegovim rečima, vlada i policija „imaju dužnost i odlučnost da poduzmu sve potrebne akcije kako bi se vratio društveni mir“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari