Deo projekta vrednog 65 miliona dinara 1

Kod sela Izvor kraj Pirota počela je gradnja modernog prečistača otpadnih voda. Reč je o prvoj fazi gradnje kanalizacione mreže za ovo i susedno selo Berilovac.

Vrednost ovog postrojenja je oko 14 miliona dinara. Sredinom iduće godine ova investicije će omogućiti i priključenje prvih kuća u selu na kanalizacionu mrežu. Radove na izgradnji postrojenja obavlja firma „Ekolog“ iz Beograda, a sve poslove oko kanalizacije radi pirotski Vodovod.

– Za meštane Izvora ovo je veliki događaj. U protekom periodu imali smo veliki problem sa vodosnabdevanjem. Taj problem je uspešno rešen, a aktuelni su otpadne vode koje se slivaju u Nišavu. Sada će se poboljšati kvalitet života u selu, kaže predsednik Saveta MZ Izvor, LJubiša Ćirić. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je tokom obilaska gradilišta rekao da je započet veliki poduhvat.

– Ova poslednja velika investicija je dokaz da inicijativa meštana sa efikasnim javnim preduzećem i efikasnim budžetom daje rezultate. Iz gradskog budžeta smo izdvojili desetak miliona dinara za ovo postrojenje, a ostatak od oko četiri miliona će izdvojiti JP „Vodovod i kanalizacija“ iz svog budžeta. Takođe, od ovog postrojenja uradiće se i 400 metara mreže ka Nišavi, gde će biti ispust. Sredinom naredne godine očekujemo i priključak prvih kuća u selu, gradiće se mreža ka selu i u selu do svake kuće. To je veliki poduhvat jer u selu ima oko 300 kuća, rekao je Vasić, koji je najavio i da će početkom iduće godine biti objavljena javna nabavka za gradnju Gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda..

Kanalizacija je urađena na takozvanom „kružnom putu“, u selima Poljska Ržana i Krupac. U Krupcu je izgrađeno i postrojenje za otpadne vode. Direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Zoran Nikolić podseća da je selo Izvor pre nekoliko godina priključeno na vodovodnu mrežu.

– Sada je na redu rešavanje problema otpadnih voda. Ovo je prva faza, a čitav projekat izgradnje kanalizacije bi trebalo da košta još 65 miliona. Pritom, reč je o projektantskim cenama. Ove godine planiramo da potpuno završimo ovo postrojenje, da izgradimo oko 1.000 metara kanalizacione mreže prema Nišavi i prema selu, a dogodine oko pet kilometara mreže kroz selo, kaže Nikolić.

POTPIS: Sa obilaska gradilišta kod sela Izvor

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari