Deo serijala o inspektoru Sejeru 1

U ediciji „Busola“ Samizdat B92 objavio je još jedno delo „norveške kraljice krimića“ Karin Fosum – „Crne sekunde“. Knjigu je s norveškog prevela Sofija Bilandžija, a izdavač tvrdi da je reč o „pravoj poslastici za ljubitelje skandinavskih krimi-romana“.

Karin Fosum i u ovoj knjizi primenjuje svoju „uspešnu formulu“, pružajući čitaocu uvid u porodicu žrtve, kao i u osumnjičene i stvarne zločince, gradeći vešto dramatičnu priču.

Zaplet počinje kad devetogodišnja devojčica Ida na svom novom biciklu ode u grad i nikada se više ne vrati. Sumnja pada na Emila Johanesa, čudnog, povučenog, usamljenog čoveka. Priča se dalje pomera na sve koji su pogođeni tragedijom – bolom skrhanu Idinu majku, Emilovu majku, dobru ženu koja živi svoj mali život, rođaka nestale devojčice koji možda pati zbog neke tajne krivice i, naravno, inspektora Konrada Sejera i njegovog mlađeg kolegu Jakoba Skarea. I sam Sejer je zbunjen i uznemiren, jer je ovo najčudniji slučaj koji je video poslednjih godina…

„Crne sekunde“ Karen Fosum napisala je pre dve decenije kao deo serijala o inspektoru Sejeru, koji preveden na petnaestak jezika, a šest romana je ekranizovano.

Karin Fosum j(1954), rodom je iz Sanefjura, a sad živi u Oslu. NJeni književni počeci vezani za pisanje poezije. Prvu zbirku pesama objavila je 1974. i za nju je iste godine dobila nagradu „Tarjei Vesaas“ za debitante. Jedno vreme radila je u bolnicama, lečilištima i centrima za odvikavanje od droge. Potom se seli u okolinu Osla i započinje uspešnu književnu karijeru. Samizdat je pre „Crnih sekundi“ prošle godine objavio je njenu knjigu „Kad đavo drži sveću“, koja je 2006. dobila nagradu „Gumshoe“ za najbolji evropski kriminalistički roman. Na srpskom jeziku, u izdanju Lagune, objavljene su i njeni krimi-romani „Nevesta iz Mumbaja“ i „Ne osvrći se“, za koji je dobila nagrade „Stakleni ključ“ i „Riverton“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari