Deo službe DB zloupotrebljen za ubistvo Ćuruvije 1Specijalni sud u Beogradu Foto: Stefana Savić (arhiva)

Deo Službe državne bezbednosti bio je zloupotrebljen za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, rekao je danas tokom svedočenja u Specijalom sudu načelnik DB posle petooktobarskih promena Goran Petrović, navodeći da je to zaključio na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva i operativnih saznanja.

Nikad u karijeri nisam doživeo da se neko tako, atipično, prati, da se zna u minut kad će Ćuruvija biti kod svog stana, objasnio je Petrović, na suрenju za ubistvo vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, napominjući da se slično desilo i kod ubistva u slučaju Ibarska magistrala. On je pojasio da pripadnici DB koji su pratili Ćuruviju nisu uradili ništa protivzakonito, već su zloupotrebljeni i bili su, kako je rekao, šokirani kada su čuli da je ubijen.

Na pitanje ko ih je zloupotrebio, on je rekao da je imao informaciju da je tadašnji načelnik DB Milan Radonjić, tražio da mu se informacije o kretanju Ćuruvije dostavljaju iz minuta u minut.

Radonjić je bio veoma ljut kada je propušteno da se to učini, preneo je Petrović saznanja koja je imao. Radonjić i šef DB za Srbiju Rade Marković su oni u komandnom lancu koji su mogli da daju takav nalog i da traže takve informacije, reko je Petrović, dodajući da je to logično.

Prema njegovim rečima, takvo atipično praženje je ozbiljna indicija da su informacije zloupotrebljene i iskorišćene za ubistvo. On je rekao da nema neposredna ni posredna saznaja ko je naredio, organizovao i izvršio ubistvo Ćuruvije, ali je naveo da je u vreme kad je bio načelnik DB za Srbiju sprovedena akcija Mačva kako bi se prikupila sva saznanja o ubistvu Ćuruvije.

Dolazilo se , kaže, do operativnih podataka, ali to nisu dokazi inaиe bi bili dostavljeni tuzilaštvu, već su predstavljali pravac u kojem treba dalje da se radi.

Postojala su operativna saznjanja da su neposredni izvršioci Kurak, Pejović i Prika, rekao je Petrović.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja brani Radonjića i Ratka Romića, je više puta burno reagovala tvrdeći da Petrović govori notornu neistinu, tako da ju je predsednik veća sudija Snezana Jovanović upozorila da će je kazniti ako tako nastavi.

Ovde se ne sudi meni već nekim drugima, uzvratio je Petrović na optužbe Nikodinović. Trenutno Petroviću pitanja postavljaju optuženi Radonjić, Marković i Romić, dok se Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu, sudi u odsustvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari