Deo Vijetnamaca u Ečki, deo kod Penfarma 1Foto: M. Pudar

Radnici iz Vijetnama, koji u Zrenjaninu grade kinesku fabriku guma, prebačeni su sinoć na nove lokacije.

Njihovo preseljenje iz neuslovnih magacina jedne trgovinske firme započelo je juče oko 18 časova.

Prema sananjima Danasa, deo Vijetnamaca prebačen je u susedno selo Ečku, dok je deo njih smešten kod pogona Penfarma.

Najpre je, prema svedočenju aktivista Zrenjaninske akcije, grupa od 86 Vjetnamaca ukrcana u gradske autobuse i prevezena u hotel Kaštel Ečka, gde su privremeno smešteni, dok se ne nađe odgovarajući smeštaj za radnike.

Drugi, veći deo radnika, premešten je na parcelu firme Penfarm, koja se nalazi u blizini gradilišta Linglonga i na kojoj su već smešteni kineski radnici u građevinskim kontejnerima.

Spekuliše se i da je deo radnika prebačen u Hercegovačku ulicu u Zrenjaninu, u prostorije nekadašnje građevinske firme Intergradnja Banat, ali su po svoj prilici ovde prebačeni kineski radnici kako bi napravili mesta za kolege iz Vijetnama.

Prema podacima zrenjaninske policije, odseka za strance, u Zrenjaninu boravi 402 radnika iz Vijetnama.

Kancelarija Zaštitnika građana povodom preseljena radnika je saopštila da je Sektor za vanredne situacije Mup-a obavio nadzor u objektima gde su bili smešteni radnici, i odmah doneo rešenje o zabrani upotrebe ova dva obkjekta u svrhu stanovanja.

Konstatovano je da objekti nisu za stanovanje radnika, kao i držanje boca za tečni naftni gas i buradi dizel goriva, koji su tamo zatečeni, zbog opasnosti koje od njih mogu nastati.

Kompanija Linglong juče je saopštila da su od izvođača radova zahtevali da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, a nakon što plan stalnog smeštaja bude formiran, radnici će biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima.

Takođe su naveli da je radnicima iz Vijetnama ponuđeno da se izjasne da li žele da se vrate kućama ili ostaju na gradilištu.

Linglong je saopštio da su od izvođača dobili informaciju da su pasoši tokom jučerašnjeg dana vraćeni vijetnamskim radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari