Deponija u Topoli tretirana rastvorom od algi 1Foto: EPA/ SAŠA MARIČIĆ (Ilustracija)

Obodni delovi deponije Torovi kod Topole, koja je nedavno gorela nekoliko dana, tretirani su rastvorom od algi, a zatim nasut zemljom i peskom, čime je problem rešen.

Pomoćnica direktora JKSP Topola Natalija Radovanović rekla je za portal Toppress da očekuje da će na ovaj način biti tretirano još oko 30 ari na samom platou deponije.

„Požar je lokalizovan pre nekoliko dana, sporadično se pojavljuje dim, ali sada sa ovim rastvorom od algi koji smo obezbedili u saradnji sa opštinom i njihovom investicijom od oko milion dinara obodni delovi oko 60 ari će se pokriti i prodreće u smeće tako da se nadamo da problema više biti neće“, rekla je Radovanović.

Direktor firme „Algo Tehnolodži“ Miloš Škorić rekao je da se rastvor kojim je tretirana deponija sastoji od čiste alge uvezene iz Irske, i da taj potpuno organski proizvod već godinama koriste u Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji.

„Ultrazvučnom ekstrakcijom u našoj fabrici koja se nalazi u okolini Čačka pravimo proizvod algo komposter, organski i ekološki. Alga formira gelastu strukturu i sprečava dotok kiseonika kao i pojavu požara“, kazao je Škorić.

On je dodao da rastvor alge i vode treba da dospe i na određenu dubinu deponije, stoga treba dobro naliti kako bi alhinati dospeli do dubina, vezali se za metan i pretvorili ga u nezapaljiv oblik.

„Prednosti su i što se neutrališe amonijak, nema neprijatnih mirisa, razložiće se sve što je organskog porekla na deponiji i svi delovi koji se tretiraju nemaju mogućnost zapaljivanja“, rekao je Škorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari