Aktivisti Felun Gonga, koji su bili privedeni u Srbiji i smešteni u zatvoru u Padinskoj skeli, deportovani su u svoje zemlje, kaže za Danas Dejan Marković, predsednik Društva srpsko-kineskog prijateljstva. Devet bugarskih državljana deportovano je u sredu uveče do granice sa Bugarskom, dok je jedna državljanka Slovačke odvezena do Subotice. Finska aktivistkinja za ljudska prava juče je poletela sa beogradskog aerodroma.

U Beogradu je bio prijavljen protest zbog kršenja ljudskih prava u Kini, koji je zabranjen jer je organizacija Felun Gong zabranjena u Kini i proglašena za versku sektu. Aktivisti koji su ipak došli u Srbiju tokom kineskog samita uhapšeni su na granici i bili privedeni u zatvor u Padinskoj skeli. Nadležni organi iz Srbije nisu se oglašavali prethodnih dana o ovom slučaju.

U sredu je, inače, neposredno pre njihovog puštanja, predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u EP Edvard Kukan zatražio da se odmah oslobode aktivisti koji su pritvoreni u Beogradu. On je najavio da će tražiti objašnjenje od srpskih vlasti o tom incidentu. „Zabrinut sam zbog pritvaranja aktivista Felun Gonga u Beogradu, koji su došli u Srbiju da skrenu pažnju na kršenje ljudskih prava u Kini“, poručio je Kukan. I organizacija Amnesti internešenel izrazila je zabrinutost zbog hapšenja 11 aktivista u Beogradu i pozvala srpske vlasti da ih oslobode.

„Svi su u dobrom stanju, sem Finkinje, koja je ozbiljno istraumirana. Lihua Lan je svojevremeno doživela progon u Kini i stekla je finsko državljanstvo kao izbeglica UN. Sve ovo ju je suviše podsetilo na traumu koja je doživela u Kini, odakle je pobegla 2006, nakon sedam godina proganjanja i boravka u zatvoru, samo zbog vežbanja Felun Gonga (vrsta joge). U zatvoru je takođe mučena“, kaže Marković.

MUP potvrdio

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da su aktivisti Felun Gonga, koji su pokušali da održe protest tokom posete kineskog premijera, deportovani. On je novinarima rekao da su oni prethodno bili privedeni, jer su, uprkos zabrani održavanja bilo kakvog skupa, pokušali to da urade. „Određen broj pripadnika te sekte koji su državljani drugih zemalja je, pored upozorenja da postoji zabrana održavanja bilo kakvog skupa u Srbiji tokom posete kineskog premijera, izrazio želju da organizuju skup protivno zakonu“, rekao je Stefanović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.