Većina roditelja dece koja idu u Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, a u kojoj se desilo masovno ubistvo 3. maja, neće od srede slati svoju decu nazad u školu, kako je najavljeno, jer smatraju da je za to isuviše rano.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, UNICEF, Tim za psihološke krizne intervencije u zajednici, Filozofski fakultet, Društvo psihologa Srbije, Školski tim za krizne situacije i zaposleni u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ pripremili su Plan intervencije u krizi. Učenici će se, kako je saopšteno, na nastavu vratiti sledeće nedelje, po ciklusima, počevši od srede, 10. maja. Za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka, 8. maja i svakog narednog dana.

„Ja sam danas bio na Savetu roditelja škole, i preneću vam stav koji nije zvaničan stav Saveta roditelja, ali jeste negde osluškivanje i dece i roditelja povodom ove situacije. Moje dete je prvi razred i bilo je u smeni kada se to dogodilo. Vrlo brzo sam obavešten i došao sam po dete. Deca su bila izvedena iz škole, sva deca su se okupila na Cvetnom trgu i tu su već razmenila sve informacije, tako da i mala deca znaju šta se dogodilo i to su preživela na traumatičan način“, ispričao je Vojin Šaljić, roditelj osmogodišnje devojčice, u Utisku nedelje.

Na pitanje šta njegovo dete zna o tragediji u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, kaže:

„Ona zna sve što se desilo. Ja kada sam došao po dete, usput sam pokupio još neku, oni su već imali informaciju da je ubijen čuvar i dvoje dece, o tome su pričali na putu do kuće. I svako od nas će reagovati na neki način, ja sam razgovarao s decom, umirio ih, ja nemam problem s detetom trenutno“.

Ali, kaže da je najveća bojazan roditelja – povratak dece u školu.

„Ono što je najveća bojazan je taj povratak koji se najavljuje u sredu. Dete koje je u pratnji žandarmerije izaslo iz škole 3. maja, treba na taj isti ulaz da se vrati, da im se sve to vrati, i da budemo gde“, upitao je Šaljić.

Prema njegovim rečima, tako brzi povratak u školu nije rešenje.

„Mislim da to nije rešenje, da to ne razumu ni predstavnici Ministartva prosvete ni zdravstvenih ustanova koji su danas bili na Savetu roditelja. A gotovo 60 posto roditelja zauzelo je stav da se u tu zgradu neće vraćati u sredu, 60 posto roditelja je zahtevalo rekonstrukciju zgrade, preuzređenje, tako da kada se deca vrate ne dožive tu traumu i slike koje su imali pred očima kada su iz zgrade izlazili“, naglasio je Šaljić.

I dodaje: „A postoji saglasnost da treba integrisati zajednicu, da se krene s grupnim radom, da se odeljenje okupi, da se izmestimo iz mesta događaja dok se škola ne renovira“.

Podsetimo, osmoro dece i školski čuvar ubijeni su 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a još sedmoro ljudi je povređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari