Devet istraživačkih priča u užem izboru za nagradu "Dejan Anastasijević" 1Dejan Anastasijević Foto: N1 (Arhiva)

Žiri za godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević 2023“, koju 18. godinu za redom dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), uz podršku ambasade SAD, doneo je odluku o ovogodišnjim nominacijama, a u uži izbor je ušlo devet istraživačkih priča, saopštio je danas NUNS.

Nagrade se svake godine dodeljuju za istraživačke novinarske radove u tri kategorije: elektronski mediji (TV i radio), onlajn mediji i štampani mediji, i to za teme koje su od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Ove godine na konkurs je prijavljeno 45 novinarskih radova, a pored dosadašnjih nagrada iz tri kategorije, od ove godine i publika može da glasa. Pobednik glasanja publike dobija nagradu u vrednosti od 100.000 dinara.

U kategoriji elektronski mediji u uži izbor su ušli Dalibor Stupar „Šta nas greje, to nas truje“, Ksenija Pavkov „Ispod površine: ‘U mreži'“ i Maja Nikolić „Ispod površine: ‘Poslednja počast'“.

Za dodelu nagrade u kategoriji štampani mediji u uži izbor su ušli Jelena Zorić „Vodič kroz Jovanjicu“, prvi i drugi deo, Nemanja Rujević, Ingrid Gerkama, Natali Bertrams, Tristen Tejlor „Papagaji vredni kao kokain“ i Vuk Cvijić „Novak Nedić štitio grupu Velje Nevolje“.

U kategoriji onlajn mediji u uži izbor su ušli Saša Dragojlo „Krijumčar-prevodilac i ‘major Deki’: Tvrdnje o kriminalu uz policijsku pomoć“, Jelena Veljković za serijal tekstova o ulozi Nemanje Stajića u postupcima ozakonjenja i Radmilo Marković „Beograd – raj za divlju gradnju i sumnjiva ozakonjenja: BIRN našao skoro pola miliona spornih kvadrata“

Glasanje se završava 27. aprila u ponoć.

Nagrada za izuzetnost u istaživačkom novinarstvu dodeljuje se svake godine povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, a ove godine biće dodeljena 4. maja, na Fakultetu dramskih umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari