Devojčice čiji je brat preminuo zbog opekotina vrelom vodom smeštene kod hranitelja 1Više javno tužilaštvo: Foto Viši sud Niš

Dve sestre trogodišnjeg dečaka, koji je preminuo 29. januara nakon što je pod nerazjašnjenim okolnostima zadobio opekotine vrelom vodom, biće smeštene danas u hraniteljske porodice, saopšteno je iz niškog Centra za socijalni rad.

Ovakvu odluku doneo je Stručni tim Centra, procenjujući adekvatnost privremenog smeštaja bebe od šest meseci i devojčice od pet godina kod njihove babe D.T. (53).

Devojčice su ostale kod babe nakon što je njihovoj majci T.S. (32), koja je osumnjičena da je nemarom izazvala smrt trogodišnjeg sina, određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu sinoć je majci odredio pritvor do 30 dana, nakon što se ona na  saslušanju u niškom Osnovnom javnom tužilaštvu branila ćutanjem.

Prema nezvaničnim izvorima, T.S. je prethodno, navodno, kazala da je njen sin sam ušao u kupatilo, odvrnuo slavinu i popario se vrelom vodom. Ona ga je, po sopstvenim rečima, namazala kremom protiv opekotina i stavila da spava, ali ga je pred zoru zatekla mrtvog, te tek tada pozvala Hitnu pomoć.

Dečakovo telo upućeno je u Institut za sudsku medicinu na obdukciju radi utvrđivanja uzroka smrti, a prvi rezultati mogli bi se očekivati danas. Nezvanični izvori su kazali da je protiv osumnjičene T. S. podneta krivična prijava zbog zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica, nepružanja pomoći i kršenja porodičnih obaveza, za koje je predviđena kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina.

Ukoliko se veštačenjem ustanovi da ona nije u stanju da brine o svom potomstvu, T.S. može biti i lišena roditeljskog prava.

Krivična prijava je podneta i protiv njene majke D.T. jer su T.S. i njeno troje dece, kako se navodi, bili kod nje u stanu, a ni ona se nije postarala da dečaku bude pružena pravovremena i adekvatna pomoć u zdravstvenoj ustavi.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari