Devojčice imaju reč 1Foto: Vladimir Opsenica/CRTA

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) organizovala je skup „Devojčice imaju reč“ u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Beogradu, u okviru kampanje „Inspiring Girls“.

Učenici su se kroz druženje sa uspešnim i inspirativnim ženama upoznali sa njihovim profesijama, izazovima i prilikama koje su im se ukazale.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je prihvatila poziv da bude deo kampanje jer veruje da mladi mogu da promene svet i da nema predrasude da mladi nisu dovoljno zainteresovani za društvene teme.

Kao neko ko učestvuje u javnom životu, rekla je Janković, imam posebnu obavezu da podržim devojčice i dečake, jer je i ovo način na koji se pomaže mladima da izaberu zanimanje i raspitaju se kako to izgleda u realnom životu.

Podržavam ideje da postoji više ovakvih mentorskih, volonterskih programa.. Ovo je pravi način za dostizanje pune ravnopravnosti o kojoj pričamo, a ne samo kroz zakone, akcione planove, napomenula je Janković.

Janković je rekla i da su odrasli skloni predrasudama o nezainteresovanosti mladih.

Mogu da im prenesem svoje iskustvo i dam savet. Nije sramota da osećate da se nalazite ispred velike prepreke, da vas nešto tišti.. Niko nije dostigao neki rezultat tek tako, već su iza toga godine ozbiljnog rada i posvećenost, a najbitniji je konstantan rad na sebi, rekla je Janković.

Novinarka Nataša Miljković rekla je da se sa 15 godina više misli o snovima, nego o uspesima.

Važno je da radiš ono što želiš, a uspeh može doći ako to radiš dobro, ocenila je ona.

Njima ide u korist to što sada kada imaju 15 godina postoji neko ko razgovara sa njima, sa nama niko nije razgovarao objašnjavao… Sa druge strane, mi smo bili sigurni u tim godinama da će za 20 ili 30 godina postojati novinarstvo. Nisam sigurna šta će od ovog našeg posla postojati kada oni odu na tržište rada, rekla je Miljković.

Poslanica Dubravka Filipovski rekla je da će njena poruka učenicima biti da veruju u sebe, svoje snove, osluškuju svoje osećaje i da ih prate.

Moja poruka devojčicama od 15 godina je da se bore za rodnu ravnopravnost, jer u svetu, kao i u Srbiji nema demokratičnosti društva bez rodne ravnopravnosti, istakla je Filipovski.

Ja sam političarka i time se bavim i svih ovih godina se borim, vidim pomake i to mi daje energiju za dalje, navela je ona.

Cilj nedelje parlamentarizma je da se približimo deci, pribliimo iskustva i vidimo da li će nas poslušati… Mislim da su razgovori korisni, bez obzira na razlike, da se približimo deci, oslušnemo u kakvoj zemlji žele da žive, rekla je Filipovski.

Filipovski je rekla i da je njeno iskustvo da od najranijeg doba treba decu učiti protiv nasilja, za rodnu ravnopravnost.

Kampanja „Inspiring Girls“ poziva žene različitih profesija da posvete sat vremena godišnje za povratak u osnovne škole kako bi devojčicama, uzrasta od 10 do 14 godina, kroz sopstveni primer približile različite mogućnosti u životu i karijeri, ali i da bi inspirisale devojčice da teže ostvarenju svojih životnih izbora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.