Dezerter iz (pogrešnog) vremena i prostora 1

Uvodnim tekstom Narednik Kirk: Vesnik novog doba Đanija Brunoroa, koji je s francuskog prevela Bojana Janjušević, otvara se prvi tom petoknjižja Narednik Kirk Huga Prata (1927-1995) i Hektora Germana Esterhelda (1918-1978, stvarni datum smrti nije poznat jer su ga 1977. oteli-zarobili vojnici argentinske hunte i od tada mu se gubi trag), čije je objavljivanje nedavno započela novosadska Čarobna knjiga.

Ovaj serijal, čije su se prve table pojavile davne 1953 – prvi put je objavljen u 225. broju (9. januara 1953) argentinske revije Misteriks, jedne od najznačajnijih tamošnjih publikacija za decu, dvojicu autora na početku njihove karijere predstavlja kao vrsne autore koji će kasnije ostvariti svetske karijere i devetoj umetnosti podariti vrhunska ostvarenja.

Prat Korta Maltezea (1967-1989), Pustinjske škorpije  (1969-1992), Viling (1962), Indijansko leto (sa Milom Manarom, 1983)… Esterheld Ernija Pajka (započet 1957, do 1959. sa Pratom, kasnije sa A. Brećom, Fransiskom Solanom Lopezom…), Eternauta (od 1957. do 1959. sa F. S. Lopezom, rimejk 1969 sa A. Brećom i 1976. sa F. S. Lopezom kao Eternaut II), Morta Sindera (sa Albertom Brećom, 1962-1964), Vida del Che (Če Gevarina biografija sa braćom, Albertom i Enrikeom Brećom, 1968)…

Ali, vratimo se Nareniku Kirku. Već u uvodnoj epizodi – Lov na Komanča, dvojica autora precizno definišu njegov lik.

Glavni junak je narednik Sedmog konjičkog puka, učestvovao je u Američkom građanskom ratu na strani Severa, i nakon okončanja sukoba nastavlja da služi na posleratnom Divljem zapadu.

Prisiljen je da učestvuje u masakru američke vojske nad Indijancima iz plemena Čatuga kojima će kasnije pristupiti, te stoga odlučuje da dezertira i posveti se odbrani nedužnih ljudi, što ga dovodi u nezgodnu situaciju, jer nema želju da ratuje protiv svojih bivših saboraca.

„Ne razumem tu mržnju prema Indijancima“ – izgovoriće u jednom trenutku Kirk, izdvajajući tako sebe iz normalne situacije za vreme i mesto u kojima egzistira.

Kirk će se stalno boriti protiv svojih skrupula, morati da pravi izbore koji uopšte nisu lagani, mučiće ga uspomene, griža savesti…

On samo želi da se bavi uzgojem konjâ, skupa s prijateljima nalik sebi, s ljudima koji s mukom pronalaze svoje mesto u svetu: Indijancem koji je preživeo pokolj, bivšim konjokradicom i bivšim alkoholičarem koji je odlučio da leči Indijance.

Međutim, miran rančerski život neće im biti suđen, pošto surov i nepravedan svet Divljeg zapada nipošto ne odgovara moralnim načelima Kirka, u osnovi plemenitog i pravičnog čoveka. Što će se jasno videti iz epizode u epizodu koje slede – Brat po krvi, Noćni šakali, Izdajnik, Lov na Korta i Dezerter, sveukupno na bluzu dve storine stranica.

U iščekivanju sledeća četiri albuma, na kraju potsećamo ljubitelje Pratovog strip univerzuma na dosad već objavljene radove ovog majstora devete umetnosti u Srbiji (u albumima) – Gaučo sa Milom Manarom, Pustinjske škorpije 1-3, Koinski priča…

Dve-tri stvari koje znam o njima i Viling: Staza izgubljenih prijateljstava, u izdanju Čarobne knjige, kao i remek-delo – Korto Malteze, koji je nedavno zaokružen albumima Helvećani i Mu (sveukupno 12 knjiga) sa potpisom beogradskog Darkwooda.

Ranije je beogradski Beli put objavio Indijansko leto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari