“Gledamo Kesića i Ivanovića i smejemo se onome što se dešava u Srbiji”: Sagovornici Danasa o tome koliko je dijaspora zainteresovana da izađe na izbore? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja je nosilac opozicione izborne liste “Srbija protiv nasilja”, kazala je da je za deset godina Srbiju napustilo milion ljudi, najviše zbog neizvesnosti i straha, i pozvala naše državljane koji žive u inostranstvu da se prijave za glasanje 17. decembra.

Sagovornici Danasa nisu uvereni da će veći broj njih izaći na te izbore, te ocenjuju da dijaspora neće uticati na izborni rezultat, iz više razloga.

“Možda je u poslednjih deset godina iz Srbije otišlo i više od milion ljudi. Ipak, činjenica je da u većini mi nismo zainteresovani za izbore- da smo mislili da nešto možemo da promenimo, i da smo to hteli, ostali bi. Ovako, izdaleka gledamo Kesića i Ivanovića da bi se smejali onome što se dešava u Srbiji”, kaže Lazar Miladinović, vozač kamiona u Češkoj.

On kaže da se, pritom, izbori organizuju po ambasadama i konzulatima, koji umeju da budu daleko, pa i u susednim zemljama.

“Ja lično hoću da glasam, ali u Češkoj se to radi u Pragu, pa bih, zbog posla, morao da pređem i 800 kilometara i potrošim 300 evra, i to pod uslovom da me poslodavac tog dana pusti sa posla”, kaže.

On dodaje da, očigledno, ni aktuelna vlast nije raspoložena da motiviše, ili bar dobro informiše građane u dijaspori o tome gde i kako mogu da glasaju, ali ne misli da je to ozbiljniji problem u vreme interneta.

Đorđe Stanković, narodni poslanik Narodnog pokreta Srbije, kaže da ima rođake u Nemačkoj i da u ovom trenutku oni žele više nego ikada da Srbija bude bolja za život i da se u nju vrate.

“Izuzetno je važno da ti ljudi glasaju u što većem broju, a na opoziciji je da izvrši pritisak na vlast da im se obezbede što bolji uslovi za to. Trebalo bi obezbediti više izbornih punktova, a ne samo u ambasadama, te obavestiti ljude kako mogu da glasaju, i da to mogu učiniti i elektronski. Umesto toga, naša vlast radi sve da ih demotiviše i oteža im glasanje, jer zna da oni većinski neće glasati za nju”, ocenjuje Stanković.

Sociološkinja Olivera Sašek- Radulović, pak, kaže da se “boji da je nerealno očekivanje da će dijaspora uzeti veće učešće u izborima- ne zato što im nije stalo kako se u Srbiji živi, već zato što imaju drugačiji životni tempo i prioritete”.

“Kada na glasačko mesto morate da se vozite sat ili dva, ili čak da idete u drugo mesto, a prethodnog dana ste radili 10 ili 12 sati, pritom su tu porodične obaveze, mala je verovatnoća da na izbore u Srbiji trošiti ono malo slobodnog vremena”, kaže ona.

S druge strane, dodaje, postoji i sumnja koliko su zaista upućeni u ovdašnje društvene prilike, jer “gotovo svakog leta čuje ista pitanja ‘šta vama fali, kafići puni u radno vreme, devojke kao da su sišle sa piste, svi imaju najnovije modele telefona’“.

„Jedina nada je da će se bar neki broj setiti razloga zbog kojih su otišli iz Srbije, jer ti razlozi i danas postoje”, kaže Sašek- Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari