Čelnici opštine Petrovac, iz koje se mnoštvo žitelja nalazi u dijaspori, planiraju da za koji mesec čitav ovaj kraj pretvore u turistički raj nalik na one u Švajcarskoj. Ništa od ovoga ne bi bilo čudno da ključni deo ove priče nije ideja da se većina velelepnih dijasporskih vila i kuća pretvori u luksuzne pansione.

– Petrovac na Mlavi je u svakom smislu „Bogom dan“ za banjski, verski, seoski ili vikend turizam. Istovremeno, više od 12.000 naših stanovnika je na privremenom radu širom Evrope a prema nekim procenama su u otadžbini sazidali oko 6.000 zaista prelepih kuća koje su većim delom godine prazne. To je ogroman smeštajni potencijal ali i atrakcija za turiste iz zemlje i inostranstva, saopštava za „Braničevo Danas“ svoju ideju predsednik opštine Petrovac, Radiša Dragojević.

Ideja opštine je da se tim ljudima ponudi mogućnost da ove kuće pretvore u pansione, kakvih je bezbroj na svim meridijanima, u kojima bi turisti mogli da odsedaju ukoliko odluče da posete ovaj deo Srbije.

– Predstoje nam razgovori sa našim ljudima u dijaspori a verujem da će dobar deo njih pristati jer već imamo nekoliko domaćinstava koja su započela ovaj biznis i veoma su zadovoljni – kaže Dragojević.

Jedan od njih je Dejan Simonović iz sela Ždrelo. Njegovi roditelji Slavica i Milorad su i dalje u Austriji, u Salcburgu, a on je tamo radio deset godina i vratio se 2000.

– Kada sam se vratio shvatio sam da je malo posla koji može da donese siguran kapital. Onda sam prihvatio ideju prijatelja iz Turističke organizacije Petrovca da pokušam sa izdavanjem apartmana u delu kuće koji smo sazidali, a sve ove godine je zvrjao prazan. Priznajem da sam bio skeptičan, ali sada sam više nego zadovoljan time kako se posao razvija i od dve sobe, sada imam već osam, veli Simonović, koji i dalje ulaže u pansione i prateće objekte.

Inače, okolina Petrovca je bogata lovištima sa puno sitne i krupne divljači. Već imamo nekoliko lovačkih kuća sa kolibama za smeštaj. Istovremeno, u našem kraju su i tri veoma značajna manastira koja su malo poznata široj javnosti. Uz sve to, tu je i Banja Ždrelo sa geotermalnom vodom koja leči sve kožne infekcije, nabraja predsednik opštine i dodaje da će uskoro, na drugom kraju Petrovca biti završeno etno-selo Bistrica.

Petrovac na Mlavi je već domaćin brojnih kulturno-sportskih manifestacija: atraktivan turnir u malom fudbalu, sabor pčelara, džipijada i bajkerijada, ali meštani najviše nade polažu u afirmaciju „Bačijade“ – svetkovine u čast uzgajanja ovaca i idiličnog pastirskog života.

Milijardu evra u kućama?

Ne postoje zvanični ili čak približni podaci koliko vrede luksuzne vile i kuće „gastarbajtera“ u Petrovcu na Mlavi. Prema nekim, grubim procenama, zemljaci rasuti po Evropi i svetu su u njih uložili najmanje milijardu i 200 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari