Dik Marti bi mogao da se pojavi kao svedok u Specijalnom sudu za zločine OVK 1Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA

Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti mogao bi da bude pozvan kao svedok u Specijalnom sudu za zločine OVK ako se smatra da doprinosi suđenjima koja su u toku, saopšteno je iz Specijalizovanih veća KosovaIz Specijalizovanih veća Kosova za Kljan Kosova rečeno je da bi bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti mogao da bude pozvan kao svedok u Specijalnom sudu ako se smatra da doprinosi suđenjima koja su u toku.

„Svaka strana (tužilaštvo ili odbrana) može da pozove svedoke koji su neophodni za njihov slučaj. Nadležno veće može da odluči o relevantnosti takvih dokaza. Što se tiče informacija u vezi sa svedocima Specijalizovanih veća, one su javne i mogu da se nađu na sajtu Specijalizovanih veća Kosova. Kao što možete videti na sajtu Specijalizovanih veća, ime Dika Martija se tamo trenutno ne pojavljuje“, navedeno je u odgovoru Specijalizovanih veća za Kljan Kosova.

Marti je u nedavnom intervjuu naveo da ga je u decembru 2020. godine policija obavestila da su određeni krugovi srpske obaveštajne službe planirali njegovo ubistvo, tako da krivica za njegovu likvidaciju bude bačena na Albance sa Kosova, piše Kosovo Online.

Specijalni sud, inače, osnovan je na osnovu Martijevog izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u januaru 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari