Avganistan je juče visokim zvaničnicima EU i UN naredio da napuste tu zemlju, optužujući ih da su pretnja nacionalnoj bezbednosti, vladi i diplomatskim zvaničnicima. Dvojica muškaraca proglašena su „personama non grata“ u toj zemlji, očigledno nakon izveštaja da su se sastajali sa talibanskim pobunjenicima, saopštio je evropski diplomata.

Avganistan je juče visokim zvaničnicima EU i UN naredio da napuste tu zemlju, optužujući ih da su pretnja nacionalnoj bezbednosti, vladi i diplomatskim zvaničnicima. Dvojica muškaraca proglašena su „personama non grata“ u toj zemlji, očigledno nakon izveštaja da su se sastajali sa talibanskim pobunjenicima, saopštio je evropski diplomata. Kancelarija predsednika Hamida Karzaija prva je, na konferenciji za novinare, objavila da su zvaničnici uhapšeni.
Portparol Homajun Hamidzada kasnije je saopštio da je od zvaničnika, čiji identitet nije otkriven zatraženo da napuste zemlju. „Strani državljani biće proglašeni personama non grata, i njihove avganistanske kolege su uhapšene i biće sprovedena istraga“, izjavio je Hamidzada. U ranijem saopštenju on je saopštio da su dva stranca bila u zatvoru, te da je došlo do nesporazuma, ali je insistirao da njegova vlada još veruje da su oni pretnja po nacionalnu bezbednost.
Evropski diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je zvaničnicima dat rok od dva dana da napuste zemlju. Optuženi su da „su imali kontakte sa naoružanim protivnicima vlade“, izjavio je diplomata. Avganistan tvrdi da su oni imali dokumenta koja dokazuju da su ovi momci imali kontakte s talibanima“. Misija UN je saopštila da nije sigurna na čemu se zasnivaju ove optužbe vlade. „Vlada nije opravdala svoje akcije i pokušavamo da razjasnimo nesporazum“, izjavio je portparol misije UN Alem Sidik. „Nema razloga da verujemo da su ove optužbe opravdane“. On je dodao da je nepoželjni zvaničnik UN Britanac, a član misije EU Irac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari