Direktor fotografije: RTS na ivici profesionalnog, finansijskog i kreativnog opstanka 1Foto: Bojan Cvejić

Vasko Vasović, dugodišnji snimatelj i direktor fotografije RTS-a, pisanim putem se obratio medijima, kako bi, kako kaže, sprečio devastaciju te javne medijske ustanove. Pismo Vasovića prenosimo u celosti:

Kao snimatelj sa najvišim profesionalnim rangom u Radio televiziji Srbije i višedecenijskim stažom u toj kući, obratio sam se svim relevantnim elektronskim i štampanim medijima u pokušaju zaustavljanja potpune devastacije ove javne medijske ustanove.

Pogrešne i neprofesionalne odluke sadašnjeg rukovodstva Radio televizije Srbije, ubrzano dovode ovu, nekada najznačajniju i najuticajniju medijsku kuću u regionu, na samu granicu profesionalnog, finansijskog i kreativnog opstanka.

Angažovanjem gomile privatnih firmi, preko obesmišljenih tendera ili mimo njih, velikom brzinom se isisava sav novac iz JMU RTS.

Finansiranjem i produkcijom nekreativnih i zastarelih formi programskih sadržaja, diletantskih serija i negledljivih emisija, bacaju se u vetar milioni evra, kao da su Alajbegova slama, a ne novac svih građana ove izmučene i napaćene zemlje.

Pogrešna poslovna politika rukovodstva RTS-a, namerna ili nenamerna, drastično ograničena neznanjem, bahatošću i nesposobnošću, sve više se približava definiciji zloupotrebe službenog položaja, a ovu kuću neminovno vodi ka nivou beznačajne i nemoćne televizijske stanice.

Time će i misija javnog servisa, stvorenog za različite potrebe svih građana Srbije, biti sveobuhvatno ugrožena i na kraju potpuno anulirana. Drastičnim padom gledanosti ili negledanjem, televizija će izgubiti i samu svoju suštinu. Iako gledanost nije nikakvo merilo kvaliteta, konstantni gubitak gledalaca to sigurno jeste.

Strateški grafikoni koje rukovodstvo RTS-a ne želi da prezentuje ni sebi, ni Upravnom odboru, ni javnosti, mogli bi uskoro da pokažu, na primer, katastrofalni gubitak gledalaca programa RTS-SAT pogrešnim prošlogodišnjim izborom satelitske distribucije.

Prestankom emitovanja RTS-SAT sa satelita Eutelsat 16 i prelaskom na novi satelit Astra 4-A, RTS je već izgubio veliki broj gledalaca širom sveta. Većina korisnika nije bila spremna da okreće svoje satelitske antene, samo da bi pratila jedan jedini programski paket iz srbije.

Tehnički, finansijskii praktični problemi prelaska na Astru 4-A, naročito za one gledaoce sa fiksnim satelitskim sistemima bez motora ili starim risiverima MPEG 2, primoravali su ih da, pored prinudnih tehničkih podešavanja, žrtvuju i mnoge druge tuđe programe, da bi dobili bolji signal za gledanje RTS-a.

Potpuno je pogrešna i procena, kao i poslovna strategija u vezi enormnog povećanja cena distribucije naših kanala u zemlji i inostranstvu, kao i naglim prekidom višegodišnje saradnje sa našim evropskim partnerom za naplatu distribucije iz EBU i njenom ćerkom-firmom EBU Cable Coordination.

Zbog previsokih cena, RTS već nestaje iz ponuda operatera u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Kratkoročno gledano, svako veliko i neopravdano povećanje cena, donosi brzu dobit, ali na duže staze, smanjenjem auditorijuma, smanjivaće se i očekivani profit. Ko će da snosi posledice zbog toga, kao i zbog prebacivanja kanala RTS-a u doplatne pakete ili zbog potpunog izbacivanja iz ponude?

Cene koje je sada postavio RTS ne prate realan rast zarada, pa će kablovske televizije mnogima postajatisve veći trošak. Kada poraste procenat kord-katera, a već raste, pašće prihodi i operaterima i kanalima. RTS će i dalje nastaviti da rasteruje svoje gledaoce, jer i sve manje kvalitetnog programa ima uponudi.

Upravo zbog ovakvih i sličnih promašaja, predložio sam nedavno, rukovodstvu RTS-a, urgentno uvođenje efikasne unutrašnje kontrole svih radnih segmenata u JMU RTS – formiranjem stručnog supervizorskog tima i glavnog supervizora, ali sam samo naišao na njihov beskonačno produženi minut ćutanja!

Zbog toga su sada i svi ovi medijski i javni pritisci usmereni ka rukovodstvu RTS-a i pokrenuti sa moje strane.

A ponuda za izbor novog distributera naših kanala može dase preda do 15. juna u 14 časova, u kancelariji na istom spratu na kome se nalazi i kabinet generalnog direktora RTS-a.

Naglašavam to, jer je generalni direktor RTS-a, gospodin Dragan Bujošević, ponovo brzopleto izjavio medijima da je „…RTS pred potpisivanjem ugovora sa distributerom, koji nudi rts-u finansijski neuporedivo povoljnije uslove…“. Ne verujem da će odgovoriti i na pitanje – ako su mu već poznati i taj distributer i njegova ponuda, čemu onda javni poziv na javni konkurs ?

Da biste nekome postavili pravo pitanje, izgleda da morate da znate – veći deo odgovora!

Vasko Vasović

Snimatelj – direktor fotografije

Radiotelevizija Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari