Direktor Hitne pomoći Niš reagovao na tekst u Danasu 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu Slavoljub Živadinović negirao je juče tvrdnje lekara iz te ustanove Miodraga Brankovića o nizu problema u njenom radu, koje su objavljene u Danasu, nazivajući ih „nizom neistina i laži“.   

Živadinović je svoje reagovanje na tekst u „opozicionim dnevnim novinama“ objavio na veb-sajtu Hitne pomoći, nakon što je prethodno odbio da odgovori na pitanja koja smo mu uredno prosledili.

Naš list je prekjuče objavio da je doktor Branković ovih dana uputio pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i resornom ministru Zlatiboru Lončaru, u kojem između ostalog upozorava da niška Hitna pomoć ima manjak lekara i terenskih ekipa, zastarela ili neispravna vozila i medicinske uređaje, kao i neadekvatnu zaštitnu opremu u vreme epidemije korona virusa.

Protiv Brankovića je uprava Hitne pomoći prethodno pokrenula disciplinski postupak zbog pisanja „neprimerenog“ komentara ispod teksta na portalu Južne vesti o tome da je čovek koji je ležao na travnjaku, a nakon što je pao i udario glavom, duže od pola sata čekao dolazak terenske ekipe, iako je Hitna od tog mesta udaljena svega 200 metara.

„Kolektiv Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš zahvaljuje ovim putem kolegi Brankoviću koji je u svom „otvorenom pismu opozicionim dnevnim novinama“ naveo niz neistina i laži, i time nam dao priliku da istaknemo i rezultate rada naše ustanove, na koje smo ponosni. U periodu od 10. marta do 31. jula ove godine Zavod je obavio ukupno 5.861 prevoz pacijenata u vezi sa korona virusom. Taj podatak već dovoljno pokazuje kako i koliko radi naša ustanova, u vreme borbe čitave zemlje sa virusom korona. Kako smo to postigli, kada nam se, prema neistinitim tvrdnjama dotičnog kolege vozila raspadaju, a nedostaju nam lekari? Velikim trudom i radom, dobrom organizacijom i posvećenošću, podrškom nadležnih državnih organa“, naveo je Živadinović u svom saopštenju.

On je kazao da je broj lekara u Hitnoj pomoći „u skladu sa svim važećim normativima“, a vozni park takođe dovoljan, „najsavremenije opremljen“ i „redovno se zanavlja“. Svi medicinski uređaji su „u ispravnom stanju“ i „redovno se servisiraju“. Vreme dolaska terenske ekipe „po prvom stepenu hitnosti iznosi tri do pet minuta“.

Radnici Hitne su imali i imaju „dovoljno zaštitne opreme za sprečavanje infekcije korona virusom, a to najbolje potvrđuje podatak da su svi u prethodnom periodu testirani na kovid 19 i bili negativni“.

Direktor Hitne pomoći je pritom optužio Brankovića da je „za celih 12 sati rada neretko imao i po manje od pet pregleda građana“, te da mu ne odgovara što je u ustanovi „uveden red i promenjena organizacija rada“.

– Sada je više nego očigledno da usled neskrivenih političkih ambicija pojedini nisu u stanju da se čak ni u vreme globalne pandemije korona virusa posvete svom poslu, već šire paniku i mešetare. Pa čak i onda kad politička opcija na čijoj je listi lekar Branković katastrofalno izgubi na izborima, ili kad se lekar Branković predstavlja kao vrli sindikalni lider „čuvenog“ sindikata koji osim dotičnog lekara ima samo još jednog člana – njegovu suprugu, umesto da se konačno posvete poslu, lečenju građana, oni nađu za shodno da pljuju po sopstvenoj ustanovi u kojoj primaju platu godinama, za svoj (ne)rad“, naveo je on.

Živadinović je dodao da niška Hitna pomoć „nije mesto za politikanstvo, za mešetarenje i iskazivanje političkih frustracija“, već zdravstvena ustanova  koja „nema vremena za takav vid političke borbe jer zbrinjava blizu 300.000 građana Niša i okoline“. On je, inače, imenovan za čelnika ove ustanove u decembru 2015. godine, kao kadar SNS-a, i uprkos primedbama sindikata na kršenje izborne procedure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari