Direktor Muzeja žrtava genocida : "Oluja" nije bila vojno-policijska akcija, već agresija na Republiku Srpsku Krajinu 1Foto: Omega production promo

Istoričar i direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić ocenio je danas da „Oluja“ nije bila hrvatska vojno-policijska akcija, već da je to bila „agresija na Republiku Srpsku Krajinu“.

„Vrlo često kada neko hoće da prikrije svoje namere, onda pokušava verbalno da to učini kako bi se suština ili glavni cilj neke aktivnosti prikrio. Međutim, nema nikakve dileme da se radi o agresiji u kojoj su učestvovale i vojne i policijske snage Republike Hrvatske“, rekao je Ristić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, „Oluja“ je po mnogim svojim karakteristikama sadržala elemente ratnog zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, pre svega u kontekstu etničkog čišćenja Srba početkom avgusta 1995. godine.

„Ono što smo mogli sinoć da čujemo (u Prijedoru) jeste izražavanje te odlučnosti Republike Srbije i Republike Srpske da pamte. Ali da bismo pamtili, moramo i da znamo. Zato je važno da svi mi pripadnici srpskog naroda, gde god živeli, posvetimo vreme obogaćivanju i objektivizaciji naših znanja i to ne isključivo na dane kada obeležavamo neke godišnjice, tužne ili radosne – nije važno“, kazao je on.

Ristić je dodao i da bolje odnose Srbije i Hrvatske treba graditi i na hrvatski Dan pobede treba reagovati „poznavanjem i afirmacijom istorijskih činjenica u godinama i decenijama koje predstoje“.

„Emocije na stranu. Naoružajmo se znanjem kako nam se ne bi ponavljali događaji koji su nam se dešavali od 1941. do 1945 i od 1991. do 1995. godine“, rekao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari