bratislav gašić foto MUPfoto MUP

Iako će uskoro dve godine kako je Vladimiru Rebiću istekao mandat, Vlada Srbije trenutno ni ne razmatra mogućnost raspisivanja konkursa za izbor novog direktora policije.

Na ovo ukazuje izmena uredbe koju je Vlada usvojila na sednici održanoj u petak 20. oktobra. U pitanju je Uredba o specijalnoj i posebnim jedinicama policije, a izmene koje je Vlada unela vrlo su jednostavne. Sve odluke i rešenja koje je prema uredbi donosio direktor policije, nakon izmena donosiće ministar ili rukovodilac u Direkciji policije koga on odredi.

Kako je Danas već pisao, Vlada se za ovaj aranžman već odlučila u decembru prošle godine, a zahvaljujući najnovijim izmenama ministar policije će imati proširene nadležnosti bar do kraja marta naredne godine.

Na osnovu ove izmene, Gašiću su data široka ovlašćenja vezana za kadrovsko popunjavanje Specijalne antitetorističke jedinice, Žandarmerije, Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, kao i Policijske brigade.

Prema izmenjenoj uredbi, ministar će imati ovlašćenja da obrazuje komisije za izbor kandidata u navedenim jedinicama. Nakon što komisije završe svoj deo posla, na ministru će biti da odluči ko će od kandidata biti primljen u specijalne jedinice. Dodatno, ministru su date i direktorove nadležnosti da donosi odluke o sprovođenju skraćenog postupka za popunu mesta u ovim jedinicama. Ukratko, Gašićeva će biti poslednja kada je u pitanju ko će moći da bude primljen u specijalne i posebne jedinice policije.

Ove odluke bi originalno trebalo da budu u nadležnosti direktora policije, ali policija nema direktora od decembra 2021. godine kada je prestao mandat Vladimiru Rebiću.

Prema Zakonu o policiji direktora policije postavlja Vlada, na predlog ministra policije, a nakon sprovedenog javnog konkursa. Mandat direktora traje pet godina, a Vlada može i bez konkursa da direktora postavi i na drugi petogodišnji mandat. Zakon, međutim, ne propisuje rok u kome Vlada mora da postavi direktora.

Osim što je produžen period tokom kojeg će Gašić imati produžena ovlašćenja, izmenom uredbe je takođe i snižen kriterijum za popunu policijske Jedinice za zaštitu (JZZ). Naime, da bi pripadnik policije bio izabran za testiranje za popunu JZZ-a on, između ostalog, ne sme da dve godine unazad ima ocenu rada koja je manja od “dobar” (3).

Očigledno se u praksi pokazalo da je ovo suviše visoko postavljena lestvica, pa je Vlada izmenom uredbe kriterijum od dve godine smanjila na jednu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari