Vlada proširila nadležnosti ministra unutrašnjih poslova: Gašiću date odrešene ruke da kadrira u specijalnim jedinicama 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Umesto da raspiše konkurs za izbor novog direktora policije, kako nalaže zakon, Vlada Srbije odlučila se da krene drugim putem. Na sednici održanoj 1. decembra Vlada je izmenila uredbu i ovlašćenja direktora vezana za specijalne i posebne jedinice policije prebacila na ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

Izmene Uredbe o specijalnim i posebnim jedinicama policije koje je Vlada usvojila veoma su jednostavne – sve odluke i rešenja koje je prema uredbi donosio direktor policije, nakon izmena donosiće ministar ili rukovodilac u Direkciji policije koga on odredi.

Na osnovu ove izmene, novopostavljenom ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću data su široka ovlašćenja vezana za kadrovsko popunjavanje Specijalne antitetorističke jedinice, Žandarmerije, Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, kao i Policijske brigade.

Prema izmenjenoj uredbi, ministar će imati ovlašćenja da obrazuje komisije za izbor kandidata u navedenim jedinicama. Nakon što komisije završe svoj deo posla, na ministru će biti da odluči ko će od kandidata biti primljen u specijalne jedinice.

Dodatno, ministru su date i direktorove nadležnosti da donosi odluke o sprovođenju skraćenog postupka za popunu mesta u ovim jedinicama.

Ove izmene su vremenski oročene na 1. mart naredne godine, što ukazuje da će se najmanje još tri meseca čekati na izbor prvog čoveka policije.

Policija već godinu dana funkcioniše bez direktora u punom kapacitetu, otkada je Vladimiru Rebiću istekao mandat. Rebićevom odlasku prethodili su medijski napadi nakon što je javno pružio podršku policiskim inspektorima koji su otkrili plantažu Jovanjica.

Nakon Rebićevog odlaska, policijom je rukovodio njegov pomoćnik Dragan Vasiljević. Zakon, međutim, propisuje da u odsustvu direktora odlučuje njegov zamenik, a ne pomoćnik.

Prema rečima Milana Dumanovića, potpredsednika Novog policiijsko sindikalnog saveza Vlada Srbije je po svemu sudeći izmenila uredbu, kako bi izašla iz pravne zamke u koju je sebe stavila.

– Pojedini ljudi koji su potpisom pomoćnika direktora policije smenjeni su tužili MUP, zbog toga što pomoćnik nema zakonsko pravo da potpisuje takva rešenja. Imajući u vidu da u brojnim organizacionim jedinicama policije predstoje promene, verovatno su želeli da izbegnu sličan epilog. U tom smislu, ovo je verovatno prelazno rešenje do izbora novog direktora, kaže Dumanović.

Prema Zakonu o policiji, direktora postavlja Vlada Srbije na predlog ministra unutrašnjih poslova, a po sprovedenom javnom konkursu. Mandat direktora traje pet godina, s tim da Vlada može i mimo konkursa da mu dodeli još jedan petogodišnji mandat.

Zakon propisuje da operativnim radom policije rukovodi direktor, dok je ministar zadužen za organizacioni deo posla, kao i donošenje i nadgledanje strateških dokumenata.

Slavica Radovanović, narodna poslanica i pukovnica policije u penziji napominje da bi ministar, čovek iz politike, trebalo da bude „menadžer“ koji sluša direktora policije, čoveka struke. Ovakva izmena uredbe, naglašava ona, može da bude pogubna po policiju, jer ukazuje na želju politike da kontroliše operativni rad policije.

– Na ovaj način, Vlada pokazuje da im ni ne treba direktor policije ili im treba direktor koji će da ima status administrativnog pomoćnika ministra. Direktor, koji je odgovoran za operativan rad policije, ne bi smeo da bude neko ko nema bar 20 godina iskustva na rukovodećim pozicijama u policiji, ističe Radovanović.

U prethodnih godinu dana u javnosti je bilo dosta spekulacija oko toga ko bi mogao da nasledi Vladimira Rebića na mestu direktora policije. Spekulacije su obuhvatale Veselina Milića, aktuelnog načelnika beogradske policije, Ninislava Cmolića, načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, ali i Tomislava Radovanović, načelnika Službe za specijalne istražne metode. Poslednje ime koje se spominje u ovom kontekstu je komandant Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Spasoje Vulević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari