Direktor Poljoprivredne škole u Futogu objasnio zbog čega su učenice okačile uznemirujuće fotografije životinja 1Ilustracija Foto: Pixabay/Lichtsammler

Direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu Dušan Gagić kaže za Danas da su reakcijom SPANSA, odnosno učenice koje su zbog “lajkova i popularnosti“ okačile fotografije žiovotinja „ubijeni u pojam”, te demantuje da su u školi loši uslovi u kojima se čuvaju domaće životinje.

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS saopštilo je danas da je u proteklih nekoliko dana došlo u posed više uznemirujućih snimaka i fotografija koji su nastali u štali ekonomije Poljoprivredne škole iz Futoga u kojoj đaci pojedinih smerova obavljaju praktičnu nastavu.

Dodali su da su nakon objave, na svojim društvenim mrežama dobili više svedočenja i snimaka u kojima se vidi „nehuman odnos“ koji u ovoj školi imaju prema životinjama na kojima se izvodi praktična nastava, a koji „često dovodi životinje u patnju, a neretko i u smrt“.

Direktor kaže da je nakon ove objave, sam pozvao inspekciju ali i policiju, da se utvrdi krivična odgovornost i da li je on kriv. Snimke je na mreže tvrdi okačila jedna učenica drugog razreda, posle su joj se pridružile i dve učenice četvrtog razreda.

Navode da su životinje žive u lošim uslovima, odbacuje.

„U subotu je pomoćni nastavnik javio dežurnom veterinaru da nam se krmača prasi i da ima problema, veterinar je rekao da treba da se uradi carski rez, međutim, do njegovog dolaska, krmača je imala spontani pobačaj, uzbacila je posteljicu i uginulo prase, te i ona uginula. I to naravno deluje strašno kada se vidi, ali se dešava. Zvali smo JKP „Zoohigijenu“ no oni su mogli da preuzmu svinju tek u ponedeljak. Tako smo ju smestili u sada jedino prikladno mesto koje imamo, alatnicu, koju smo zaključali da je ne bi razvukli psi lutalice ili glodari”, kaže Gagić.

Ujutro su radnici Zoohigijene došli pikapom i shvatili da je on mali da prevezu uginulu domaću životinju. Dok se čekalo da dođe kamion, neko je fotografisao uginulu životinju i tako je priča krenula.

Gagić ističe da trenutno završavaju najsavremeniji svinjarnik u našoj zemlji, koji se radio dve godine, ali da za to vreme škola nije htela da odustane od uzgoja svinja i šteti praktičnoj nastavi, zbog čega su te životinje i dalje u starim torovima. Za drugu svinju koju su slikali kao“ neuranjenu“, tvrdi da je jednostavno pod terapijom. Svestan je da stari čardak i tor ne izgledaju lepo, ali dok životinje ne pređu u novi svinjarnik, moraju biti tamo.

„Što se tiče fotografije vezane za kravu, ona je posle telenja pala na zadnje noge. Nažalost i to se dešava. Obavešten je veterinar i radili smo terapiju sa inekcijama, pokušali smo da je podignemo na noge, ali konstatovano da krava mora da ide na klanje, što je isto normalna procedura. Pošto smo budžetska institucija, a ne privatna farma, moram da raspišem tender. Dobili smo tri ponude i na kraju je jedna klanica kupila kravu. To je sve sa terapijom i tenderom trajalo tri dana“, izjavio je direktor.

Jasno mu je dodaje da je životinja patila, no napominje kako „nemaju krava za izvoz i da se bore za svaku životinju“, zbog čega su pokušali da je leče.

„Voleo da mogu brže da reagujem, ali moram da imam sve na papiru. Posle će ispasti da smo prodali kravu tek tako“, nastavio je on.

Policija je kaže bila i nije utvrdila krivičnu odgovornost, a inspekcija će svoj izveštaj poslati uskoro. Kako ističe Gagić, kad je im je predočeno da je „navodno neuranjena životinja zapravo pod terapijom“ iz inspekcije je sugerisali da tendere sprovode što hitnije kada životnje šalju u klanicu.

„Ako sam kao direktor odgovoran, treba da snosim posledice. Ali moj je najveći poraz da deca misle ovo što je o nama saopšteno. Mi godišnje upišemo 90 veterinara, borimo se za svakog učenika, jer ih sve manje želi da se bavi poljoprivredom. Napišite šta god želite, ovo je za mene već poraz“, kazao je Gagić.

On je obavio i razgovor sa učenicima. Devojčica iz drugog razreda se sama javila i priznala da je fotografisanu svinju okačila na društvene mreže. Kaže da će protiv devojčica biti pokrenuti disciplinski postupci.

„Ne smatram da treba da imaju neke posledice koje će im naštetiti u školovanju ili životu, ali treba im reći da su pogrešili. Da škola trpi zbog ovih neistina“ zaključio je direktor.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari