Direktor Produktne berze: Otpad je takođe berzanska roba 1Foto: Danas arhiva

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić izjavio je danas da se ta berza intenzivno priprema za trgovinu otpadom, nakon što je pre dva dana potpisala Memorandum o saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine (SEPA).

„Namera nam je da proširimo tržište, i to tako što ćemo uvesti i novu robu kao predmet trgovanja na našoj berzi, a i proširiti naše polje delovanja na region. Na naše prijatno iznenađenje, reakcija Agencije za zaštitu životne sredine je bila izuzetno brza i konkretna“, rekao je Janjić za portal Reciklaža.

Dodao je da su imali sastanak i sa predstavnicima Privredne komore Srbije, koja je takođe zainteresovana za saradnju u oblasti berzanske trgovine otpadom.

On je naveo da će se Produktna berza osloniti na iskustva nekih zemalja članica Evropske unije, od kojih će saznati nešto više o specifičnostima otpada kao robe kojom se trguje na berzi.

„Upravo smo u fazi dogovaranja te razmene iskustava. Na drugoj strani, od ranije imamo saradnju sa nekim zemljama, na primer Mađarskom i Rumunijom, na koje i računamo za eventualno širenje tržišta“, kazao je Janjić.

Prema njegovim rečima, nakon što Produktna berza sklopi prvu konkretnu sliku funkcionisanja berzanske trgovine otpadom, stvoriće se uslovi da stupe u dijalog sa kompanijama koje su potencijalni klijenti.

Janjić je dodao da ne treba praviti nikakvu „famu“ oko trgovanja preko berze, jer se time ovlada brzo i uspešno.

Kako je rečeno prekjuče, prilikom potpisivanja memoranduma, očekuje se da do leta ove godine prve količine sekundarnih sirovina u Srbiji budu ponuđene na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Rečeno je i da se potencijal tržišta sekundarnih sirovina u Srbiji procenjuje na između 200 i 300 miliona evra.

Kako je objašnjeno, na taj način smanjiće se i „sivo tržište“ sekundarnih sirovina, a u reciklažnom ciklusu sirovine će biti bolje iskorišćene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari