Direktor RTK najavio sankcije protiv srpske novinarke jer je koristila izraz Kosovo i Metohija 1Foto: Logo

Direktor kosovskog Javnog servisa Ngađim Kastrati najavio je da će preduzeti sankcije protiv novinarke RTK2 Aleksandre Dogandžić jer je u programu koristila izraz Kosovo i Metohija koji po njegovim rečima, nije dozvoljen Ustavom Kosova, preneo je danas portal Kosovo onlajn.

Pozivajući se na prištinski Indeks onlajn, portal je preneo da je novinarka srpske zajednice Javnog servisa Kosovo nazvala „Kosovo i Metohija“ u izdanju vesti RTK na srpskom jeziku 3. maja.

Reagovao je direktor javnog servisa koji je rekao da taj izraz nije dozvoljen i da se ne sme koristiti na RTK.

„Ne postoji Kosovo i Metohija. Ovaj jezik nije dozvoljen u našim institucijama. Novinar ne sme da koristi ovaj termin, jer je sankcionisan propisima“, rekao je Kastrati.

Novinarka Aleksandra Dogandžić je u vestima emitovanim na RTK2 Kosovo nazvala Kosovo i Metohija i u decembru 2018. zbog čega je suspendovana na mesec dana.

Srpska lista traži reakciju međunarodnih misija u Prištini zbog najave otkaza novinarki

Srpska lista zatražila je danas hitnu reakciju Kancelarije EU u Prištini, misija OEBS i UNMIK, ambasada Kvinte i svih novinarskih udruženja posle najave otkaza novinarki RTK2 Aleksandri Dogandžić jer je u programu koristila termin „Kosovo i Metohija“.

Lista je u saopštenju ocenila da „gušenje slobode izražavanja i etnički motivisani napadi na novinare srpske redakcije kanala RTK2 predstavljaju najnoviji pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji i slobodu govora koja se srpskom narodu sistematski oduzima“.

„Podsećamo javnost da je čak i kosovskim ustavom koji su doneli u Prištini u članu 59.9. garantovano pravo građanima da koriste ‘lokalne nazive, nazive ulica i drugih topografskih oznaka’. Za oblast Metohije Albanci koriste termin Dukađini, pa očigledno u Prištini misle da Srbi nemaju pravo da koriste svoje toponime“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je na RTK emitovan „veliki broj priloga koji su prepuni šovinizma i etničke mržnje“ ali da niti jedan od albanskih novinara ili urednika nije zbog toga dobio otkaz.

„Poslednji primer je dovođenje u vezu zvona sa srpskih crkava i ruskih tajnih službi što su osudila i međunarodna novinarska udruženja“, naveli su iz Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari