Direktor škole iz Šida preti roditeljima da će ih prijaviti centru za socijalni rad jer njihova deca koriste udžbenike Fondacije "Kavčić" 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Dalibor Farbaš, direktor Osnovne škole „Sremski front“ iz Šida, zapretio je roditeljima učenika jednog odeljenja da će ih prijaviti centru za socijalni rad jer njihova deca koriste udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“.

U dopisu koji su neki od roditelja objavili na društvenim mrežama direktor se poimenice obraća učiteljici Oliveri Stanojević, koju obaveštava da je Nastavničko veće 4. maja donelo odluku da se koriste udžbenici izdavačke kuće Logos.

„Obavešteni smo od strane predsednika aktiva trećeg razreda, da u vašem odeljenju 2/2 od 21 učenika, 16 učenika koristi udžbenike fondacije Kavčić, a pet učenika Logos. Nakon obaveštenja predsednika aktiva času su vam prisustvovali psiholog i pomoćnik direktora. U svojim podnescima o toku časa, kako psiholog tako i pomoćnik direktora su naveli i potvrdili da se učenici služe knjigama Kavčić te da i Vi kao nastavnik razredne nastave, prihvatate domaće zadatke koji su rađeni po udžbenicima Kavčić, te na taj način kršite odluku Nastavničkog veća koja je doneta“, piše direktor.

On je zatražio od učiteljice da u roku od sedam dana sazove roditeljski sastanak na kome će „jasno roditeljima ukazati na obavezu omogućavanja deci osnovnog obrazovanja, odnosno nabavku udžbenika koji su obavezni i odabrani“.

Direktor navodi i da će škola izaći u susret roditeljima u smislu roka nabavke udžbenika, te je obaveza roditelja da u roku od dve nedelje, od dana održavanja roditeljskog sastanka, nabave udžbenike Logos.

„Ukoliko ne sazovete roditeljski sastanak i ukoliko nakon isteka roka ne budete poštovali odluku Nastavničkog veća, škola će biti prinuđena da pokrene disciplinski postupak protiv vas. Sa druge strane, što se tiče roditelja, ukoliko nakon proteka roka, ne budu deci omogućili knjige Logos, deca neće moći ispunjavati osnovne obaveze prema nastavnom planu i programu, te će obzirom na tu činjenicu se vršiti ocenjivanje. Takođe škola će morati da se obrati Centru za socijalni rad i prijavi roditelje koji nisu ispunili obavezu osnovnog obrazovanja svog deteta“, navodi se u dopisu koji je potpisao direktor škole Dalibor Farbaš.

Da je ovaj dopis autentičan Danasu je potvrđeno u Fondaciji „Alek Kavčić“, ali se do objavljivanja ovog teksta nisu oglasili ni iz OŠ „Sremski front“ niti Ministarstva prosvete.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, dopis direktora usledio je nakon što je pomenuta učiteljica tražila da joj škola rastumači šta zakon kaže u slučaju kada svi đaci ne koriste udžbenike istog izdavača.

Većina roditelja se opredelila za udžbenike Fondacije „Kavčić“ jer su povoljniji, i kako saznajemo, to učiteljici ne predstavlja problem u radu.

Do objavljivanja ovog teksta komentar OŠ „Sremski front“ nismo dobili.

U trenutku kada smo pozvali školu direktor nije bio tu, a njegova zamenica je bila na času, a na našu molbu da nam se javi nije odgovorila. Ne oglašavaju se ni iz Ministarstva prosvete.

U Fondaciji „Alek Kavčić“ za Danas kažu da oštro osuđuje svaki pokušaj primoravanja roditelja na kupovinu bilo kakvih udžbenika, posebno onih najskupljih.

„Kako su svi udžbenici Fondacije „Alek Kavčić“ odobreni od strane Ministarstva prosvete za nastavu, te da prate plan i program Republike Srbije nema nikakvih prepreka za njihovo korišćenje, ali takođe ističemo da ne insistiramo na njihovoj primeni ukoliko nastavnici i roditelji drugačije odluče“, naveli su u pisanom odgovoru Danasu.

Fondacija se, dodaju, oštro protivi izboru udžbenika pod različitim vidovima pritiska.

„Sistemski problemi u izboru udžbenika, koji uključuju ostvarivanja koristi u ime pojedinaca različitim stimulacijama koji vode ili jesu korupcija, moraju takođe biti sistemski i zakonski rešeni.

Smatramo da svi u društvu imaju obavezu da se bore protiv ovog vida nametanja volje i interesa pojedinih izdavača koji pokušavaju koruptivno delovati na uticajne pojedince u redovima nastavničkog kadra“, navode iz Fondacije.

Zakon kaže da je udžbenik osnovno, ali ne i obavezno nastavno sredstvo što znači da nijedan nastavnik ne može uslovljavati učenike da kupe udžbenike. S druge strane, u zakonu je navedeno da odluku o izboru udžbenika donosi nastavničko veće na obrazložen predlog stručnih veća za oblasti predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari