Direktor Trepče: Nije bilo ekološke katastrofe niti zagađenja Ibra, mediji napumpali stvar 1Foto: EPA ELVIS BARUKCIC

Nedavno izlivanje jalovine u reku Ibar nije proizvelo ekološku katastrofu niti bilo kakvo zagađenje u širem području vodotoka nizvodno od Leposavića već su „mediji i zlonamerni pojedinci napumpali stvar do neslućenih razmera“, izjavio je danas generalni direktor Rudarsko-hemijsko-metalurškog kombinata Trepča Jovan Dimkić. 

Kako je preneo portal Kossev, Dimkić je na konferenciji za novinare predstavio više izveštaja o akcidentu od 17. januara, uključujući i nalaze Higijenskog zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice, Nezavisne komisije za rude i minerale iz Prištine kao i izveštaj stručnjaka iz Bora koji su obavili inspekciju na mestu izlivanja jalovine.

„Mi imamo vrlo detaljne rezultate (uzoraka) sa desetak mesta, dva ili tri dana koji su uzimani. I juče su uzeti uzorci ispitivanja vode u reci Ibar i u opštini Raška na nekoliko mesta i svi oni pokazuju da se ne radi ni o kakvom zagađenju koje je prouzrokovano ovim događajem“, kazao je Dimkić.

Po njegovim rečima, vodotok Ibra je „blago kontaminiran“ u granicama dozvoljenog, ali ne zbog tog akcidenta.

„Na osnovu mišljenja ne jedne stručne ekipe, nego više njih, ovlašćenih ljudi i nadležnih inspekcija, izveo bih jedan zaključak, a to je da na osnovu svih naših saznanja i dosadašnjih analiza, kao i izveštaja stručnih i nadležnih ekipa koje sam napomenuo, možemo da kažemo da izlivanje jalovine iz jalovišta u Leposaviću nije prouzrokovalo nikakvu ekološku katastrofu ili bilo kakvo zagađenje u širem području nizvodno u vodotoku reke Ibar“, kazao je generalni direktor Trepče.

Dodao je da očekuje da će proizvodnja rude u blizini akcidenta biti nastavljena za dva dana, „čim bude brana ojačala, odnosno proširio gornji obod“.

Deo jalovišta kombinata Trepča obrušio se u nedelju u reku Ibar kod Leposavića, pošto je popustio privremeni zemljani bedem oko deponije industrijskog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari