Direktor Vodovoda: Novosađani, racionalno trošite vodu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Direktor novosadskog „Vodovoda i kanalizacije“ je danas pozvao stanovnike da pijaću vodu troše namenski inače će to preduzeće uvesti restrikcije.

„Ako bude situacija da se voda nenamenski troši, pogotovo noću, kada vidimo da je ogromna potrošnja, moraćemo da reagujemo“, rekao je Gvozden Perković.

On je naveo da je jedne večeri, u jedan sat posle ponoći, potrošnja bila 1.860 litara u sekundi, dok Vodovod proizvodi 1.300 litara, što je obično više nego dovoljno.

Tolika potrošnja je bila u delu grada gde je individualno stanovanje, „tako da je potrošnja bila očigledno nenamenska“, ocenio je on.

„Zbog toga smo i uveli restrikcije, uspeli smo da u toku jedne večeri napunimo rezervoare, i od tada je stabilno snabdevanje vodom“, naveo je Perković.

Dodao je da vode ima više nego dovoljno, ali ne za bašte, njive, bazene i rasipanje.

„Voda je ograničen resurs i molim sve sugrađane da budu savesni i odgovorni“, poručio je Perković.

Član Gradskog veća za komunalne poslove, Zdravko Jelušić, apelovao je da se tokom vrelih u dana štedi voda, da se ne zalivaju bašte, terase i travnjaci.

U tom slučaju mora biti restrikcija jer, „jednostavno, ne postoji fabrika vode koja može da proizvede dovoljno vode ako su sve slavine otvorene“, kazao je Jelušić i dodao da verujem da će Novosađani pokazati solidarnost i unapred zahvalio svima koji se budu odgovorno ponašali.

On je najavio velike infrastrukturne radove u okviru projekta „Čista Srbija“ kojima će se revitalizovati kanalizacija u naseljima Liman 1 i 2.

Objasnio je da većina bunara na Štrandu ne radi zbog zagađenosti tla, jer je popustila kanalizacija izgrađena pre više od 40 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari