Direktorka Centra za mame: Deca Srbije nisu na prodaju 1Foto: Privatna arhiva

Direktorka Centra za mame i članica Pokreta ujedinjenih fantoma Jovana Ružičić uputila je prvom čoveku Srbije otvoreno pismo u kome kaže da deca Srbije nisu na prodaju.

Ona je to učinila povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije da ne zna “koliko treba da platimo da bi neko imao dete, ako treba to da radimo uradićemo jer nam to postaje najskuplja i najvažnija reč u Srbiji ili jedina važna reč. Nećemo da imamo radnu snagu za fabrike, nećemo da imamo ništa, ako nemamo dece”.

Ona kaže da je zadrhtala pošto je pročitala reči predsednika Vučića, jer Srbija kakvu on stvara traži novo meso, nove snage, nove žrtve za ropsku potčinjenost u sistemu koji postaje sve nakaradniji.

– Jasno mi je da naša i tvoja deca ne žive u istoj Srbiji, da pravila i uslovi za našu i tvoju decu nisu ista, ali našu decu ne možeš da kupiš. Nemaš apsolutno nikakvo pravo na sadašnju i buduću decu Srbije. Nemaš nikakva prava na živote majki, očeva, porodica. Nemaš pravo na naše planove, našu decu, naše izbore. Nemaš prava na budućnost Srbije – poručuje Jovana Ružičić.

Ona u otvorenom pismu podseća da žene u Srbiji rađaju decu zato što žele, a ne zato što će im neko platiti ili zato što moraju.

– Žene u Srbiji rađaju decu, a ne buduću radnu snagu. Žene u Srbiji rađaju slobodne ljude, a ne robove. Žene u Srbiji odgajaju i vaspitavaju slobodnomisleća bića koja će imati obrazovanja, širine, dobrote, ljubavi, plemenitosti, morala, obzira i poštovanja za drugo ljudsko biće, a ne poslušnike koji neće moći, ili želeti, da razluče dobro od zla. Predsedniče, majke ne rađaju decu da ih ti koristiš kao jeftino meso za fabrike, kao oruđe ili sirovinu bez dostojne nadoknade, poštovanja radnih i ljudskih prava, zdravstvene zaštite, i odakle ćeš ih izbaciti, potrošene i bolesne, bez prava na dostojnu starost. Neće tebi majke Srbije dozvoliti da im decu obezvrediš dok se još nisu ni rodila, da ih obeležiš dok su nam još uvek pod srcem, da nam pružiš šaku para da bismo ti prodale svoju krv, svoje meso, svoje biće, a budućnost svih nas – navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu

Borimo se i borićemo se za Srbiju u kojoj će pravo na izbor, na obrazovanje, na kulturu, na dostojanstven rad, na zdravlje, biti vrednosti koje se podrazumevaju, dodaje se dalje u pismu.

– Borićemo se za Srbiju u kojoj lopovi idu u zatvor i u kojoj su zakoni isti za sve. Borićemo se za Srbiju u kojoj rad u fabrici neće ubijati ljude. Rađaćemo decu koja će graditi takvu zemlju, zajedno sa nama – poručuje Jovana Ružičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari