Direktorka KBC "Bežanijska kosa": Iz dana u dan smanjuje se broj pacijenata u kovid sistemu 1Foto: Beta/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Direktorka Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“ Marija Zdravković izjavila je danas da se najbolje oporavljaju osobe koje su pre kovida bile u dobroj fizičkoj kondiciji, dok pacijenti sa težom kliničkom slikom imaju duži oporavak.

Ona je za RTS rekla da se posledice se najčešće reperkutuju na karidovaskularni i respiratorni sistem, smanjen kapacitet disanja, fokalni miokarditis, su praksi se ispoljavaju aritmijama.

Doktorka Zdravković je podsetila da se iz dana u dan smanjuje broj pacijenata u kovid sistemu, ali je ukazala da ih je sve više na ne-kovid odeljenjima, od kojih se neki žale i na posledice kovida.

„Pacijenti koji imaju težu sliku imaju duži oporavak. Postoje osobe koje u prvom trenutku nisu imale težu kliničku sliku. Kovid se razvukao i dugo je trajao, možda se nisu na vreme javili. Bitno je da se posledice dijagnostikuju i leče“, napominje Zdravković.

Odgovarajući na pitanje ko traži pomoć, reklaje da tu nema pravila, ko god je imao neko hronično oboljenje, ono je ubrzano pogoršano tokom kovida, napredniji stadijum srčane insuficijencije ili je uznapredovalo u koronarnu bolest, a plućni bolesnici imaju ozbiljnije komplikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari