Direktorka kovid bolnice u Batajnici: Upala pluća drugačija nego kod prethodnih sojeva korona virusa 1Foto: ©UNICEF Serbia/2021/Shubuckl

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je danas da upala pluća koja se javlja kod novog soja korona virusa razlikuje se u odnosu na druge sojeve, jer je blaža i ne zahteva kiseoničku potporu.

„Ne može da se upala pluća poredi sa onim od pre šest, osam ili 12 meseci. Uglavnom, virus zahvata gornje delove respiratornog sistema, a mali broj bolesnika daje klasičnu sliku upale pluća“, rekla je ona za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Adžić Vukičević je kazala da u toj bolnici ima 203 pacijenta u sedam jedinica poluintenzivne nege i jednoj jedinici intenzivne nege, što je sedam puta više pacijenata u odnosu na 28. jun – tada je u ovoj bolnici bilo 29 pacijenata, a jedan je bio intubiran.

Kovid pozitivni pacijenti koji razviju težu kliničku sliku upućuju se u Vojnu bolnicu na Karaburmi i u bolnicu u Batajnici, ali porast pozitivnih slučajeva nije značajno uticao na porast broja pacijenata na bolničkom lečenju, dodala je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari