Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnost: Broj zavisnika u značajnom porastu 1Foto: Pixabay/rebcenter-moscow

Direktorka beogradske Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Diana Reketić je kazala da je razvoj tehnologije doneo i nove oblike poremećaja ponašanja koji, kako je dodala, dobijaju karakteristike zavisnosti.

Proteklih godina primećuje se značajan porast broja zavisnika od kockanja i klađenja i psihoaktivnih supstanci, rekla je ona za N1.

Kazala je da se Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti, referentna ustanova zdravstvenog sistema Srbije bavi prevencijom i lečenjem svih oblika hemijskih i nehemijskih (bihejvioralnih) zavisnosti.

„Pacijenti najčešće traže pomoć zbog zavisnosti od alkohola, opijata, kanabinoida, stimulativnih supstanci, sedativa, kombinacije raznih psihoaktivnih supstanci – tzv. toksikomanski obrzac zavisnosti kao i zbog patološkog kockanja i klađenja“, precizirala je ona.

Prma njenim rečima, proteklih godina primećuje se značajan porast bihejvioralnih zavisnosti – patološko kockanje, klađenje, kao i zloupotreba i zavisnosti od stimulativnih psihoaktivnih supstanci (kokain, amfetamini) često u kombinaciji sa alkoholom.

„Trendovi porasta zloupotrebe i zavisnosti od stimulativnih psihoaktivnih supstanci u našoj zemlji prate trendove koji se dešavaju i u drugih zemljama regiona i Evropske unije“, rekla je ona.

Raketić je istakla da je razvoj tehnologije i novih oblika komunikacije interneta, društvenih mreža…podstakao nove oblike zavisničkog ponašanja.

„Ranija zabava i novina kao što su online igrice, ‘chat room-ovi’, društvene mreže i online kockanje kod brojnih ljudi su doveli do poremećaja ponašanja koja su ranije svrstavani u poremećaj kontrole impulsa“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, sada dobijaju karakteristike zavisnosti sa tipičnim simptomima – žudnja, nemogućnost prekidanja uz psihičke, fizičke i socijalne posledice.

U ustanovi, kako je kazala, je i Centar za mlade koji kroz sistem Dnevne bolnica i rehabilitacionih grupa primenjuje programe za lečenje hemijskih i nehemijskih zavisnosti kod mladih.

„Program smo značajno ojačali kadrom i prostorom, u sklopu Centra za mlade je i Program za lečenje zavisnosti od interneta – najčešće su u pitanju video igrice“, kazala je Raketić.

Iako se u ovoj ustanovi leče zavisnici od 16 godina pa naviše, istakla je da se povremeno primaju i deca od 15 godina, kada postoji potpuno razvijen obrzac zavisnosti, i, kako je je dodala, to su uglavnom u pitanju bili opijati.

„Najmlađi zavisnik koji se leči u našoj ustanovi ima 15 godina i nažalost se radi od opijatskoj zavisnosti, odnosno intravenoznom uzimanju heroina“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari