U oko 250 kafića, diskoteka i restorana, koliko ih ima na području Braničevskog okruga, do sada nije bilo požara i ljudskih žrtava, ali samo igrom slučaja, jer trećina ne ispunjava standarde protivpožarne zaštite. Jedan od takvih objekata je i poznata diskoteka „Madona“ u Požarevcu, koja prima oko 300 gostiju.


-Protiv ove diskoteke smo nekoliko puta podnosili prekršajne prijave, jer nam nisu dostavljali dokumentaciju o ispunjenim protivpožarnim standardima, što je uslov i za dobijanje upotrebne dozvole, kaže Goran Đorđević, načelnik Vatrogasno-spasilačke službe Požarevac. Gordana Ranđelović, načelnik gradskog odeljenja za urbanizam, kaže da „Madona“ godinama radi bez građevinske i upotrebne dozvole. Na pitanje zašto do sada inspekcije nisu zabranile njen rad, ona kaže da ih u tome onemogućava aktuelni zakon o legalizaciji. „Pored toga što od nas nije dobila građevinsku i upotrebnu dozvolu, „Madona“ ne može da bude zatvorena, jer se nalazi u postupku legalizacije. Naš zakon propisuje da, sve dok je legalizacija u toku, niti se mogu vršiti inspekcijske kontrole, niti se može zatvarati neki objekat“, kaže Gordana Ranđelović.

I pored konstantne opasnosti, kobne posledice po mlade u Braničevskom okrugu do sada nisu izazivali požari, već agresivni i pijani gosti. U poslednje četiri godina, zbog njih su život izgubile tri mlade osobe, starosti 19, 21 i 24 godine. Najmlađa žrtva bio je Dejan Delić (19), usmrćen nožem 2009. godine, u kafani „Beli orao“ u Požarevcu, zbog čega su tri napadača osuđena na zatvorske kazne od 18 godina, 24 i 18 meseci. Godinu dana ranije, takođe u Požarevcu, preminuo je Saša Vasić (21), nakon što ga je sedmoro maloletnika pretuklo ispred diskoteke „Faraon“, zbog čega se još uvek čeka na pravosnažne presude. Treća žrtva, Miroslav Ilić (24), nastradao je prošlog novembra, tokom žurke u restoranu „Perast“ u Golupcu, kada su ga na smrt pretukli Miloš B. (18) i maloletnik M.A. (16). Veliki uticaj na agresivnost ima konzumiranje alkohola, naročito među maloletnicima, zbog čega je u prethodnih 12 meseci na području Braničevskog okruga podneto preko 50 prekršajnih prijava i isto toliko zbog prekoračenja radnog vremena.

Nakon stradanja mladića u restoranu „Perast“, koji je iznajmljen zbog žurke koja se održavala bez nadzora starijih, iako je među gostima bilo mnogo maloletnika, policija je apelovala na roditelje da povedu više računa o bezbednosti svoje dece. „Prijava žurki i proslava policiji, nije predviđena zakonom. Ipak, apelujem na roditelje da to učine, jer će mladi povesti više računa o svom ponašanju ako vide da je u blizini policijska patrola“, poručio je načelnik Policijske uprave Požarevac, Dejan Radenković.

Koncerti u „Madoni“

Diskoteku „Madona“, koju je nekad držao Marko Milošević, sin bivšeg predsednika SR Jugoslavije, nakon dugogodišnje pauze, u julu 2008. godine ponovo su otvorili novi zakupci, bivši beogradski sportista Petar Škaro i požarevački biznismen Dušan Vukanić. Ona ne radi tokom cele nedelje, već samo petkom i subotom, kada se u njoj održavaju koncerti poznatih estradnih imena.

Izgoreo „Roleks“

Jedini ugostiteljski objekat izgoreo u požaru, bio je noćni klub „Roleks“ u Požarevcu, koji je postao poznat javnosti nakon izjave nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića, da je njegov sin Marko tu zaradio prvi novac, noseći gajbice. Vatra je potpuno uništila ovaj lokal, ali ljudskih žrtava nije bilo, jer je te noći bio zatvoren za posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari