Diskusija u Zrenjaninu o radnim pravima žena, životnoj sredini i održivom razvoju 1Foto: M.P / Danas

Švedska mreža alumnista i alumnistkinja Srbije organizovaće trodnevni program u Zrenjaninu, od 26. do 28. maja u Klubu Zona, Sarajlijina 2a, fokusiran na ciljeve održivog razvoja koje su definisale Ujedinjene nacije.

Kako navode organizatori, oni će pokušati da globalne ciljeve učini ujedno i lokalnim, da ih približi građanima i građankama Zrenjanina i diskutuju da li utiču na svakodnevni život.

U okviru ovog događaja, biće održana dva okrugla stola, otvorena za javnost a projekat podržava Švedski institut.

U subotu, 27. maja, od 10 do 12 časova održava se okrugli sto „Lokalni ekonomski razvoj ili zaštita životne sredine – moramo li da biramo?“.

Glavna aktivnost drugog dana događaja biće okrugli sto sa lokalnim aktivistima i aktivistkinjama, na kom će se razgovarati o tome kako podstaći lokalni ekonomski razvoj i napraviti balans između investicija, lokalnog ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine.

„Zrenjanin je odabran da bude domaćin ovog trodnevnog događaja, između ostalog, i zbog toga što je upravo ova tema goruća, kako zbog kineske investicije Linglong, koja se nalazi veoma blizu Specijalnog rezervata prirode Carska bara, tako i zbog toga što je ovaj grad, prema zvaničnim podacima, „izgubio“ oko 19.000 stanovnika za samo 10 godina i pitanje ekonomskog razvoja svakako mora biti u fokusu“, navode organizatori.

U nedelju, 28. maj, od 10 do 13 časova, okrugli sto je „Radna prava žena – živimo ili preživljavamo?“

Nedelja će biti posvećena razgovoru o rodnoj ravnopravnosti, gde će svoje predstavnice ROZA-Udruženje za radna prava žena iz Zrenjanina.

Nakon okruglog stola, biće prikazan kratak dokumentarni film koji su snimile članice Alumni mreže Akademije dijaloga za mlade žene – Preživeti sistem: iskustva mladih žena na tržištu rada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari