Divanefendić: Lokalna samouprava ne opstruiše izgradnju prihvatilišta za pse lutalice u Novom Pazaru 1Foto: N. Kočović

Načelnik novopazarske Gradske uprave Džemil Divanefendić, demantovao je ministra bez portfelja zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj, Edina Đerleka, da lokalna samouprava “namerno onemogućava ponuđače da se prijave na javnu nabavku”.

Reč je o drugom tenderu za završne radove na izgradnji prihvatilišta za pse i mačke lutalice, koji se gradi u selu Čašić Dolac, nedaleko od Novog Pazara.

Od kraja jula do početka ovog meseca, tender je dva puta raspisivan i obustavljan zato što nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Divanefendić kaže da će tender biti ponovo raspisan i da je radna grupa, zadužena za realizaciju tog projekta, “dónela novi projekat sa uvećanim vrednostima, gde će grad obezbediti nove pozicije i veća finansijska sredstva”.

Ministar Đerlek je na tribini, posvećenoj borbi protiv kriminala i korupcije, koju je organizovala njegova Stranka pravde i pomirenja (SPP), optužio gradsku vlast da opstruira izgradnju prihvatilišta za pse lutalice i da će novac, opredeljen za taj projekat, biti vraćen u republički budžet i dodeljen nekoj drugoj lokalnoj samoupravi.

Načelnik Gradske uprave je odbacio sve optužbe, tvrdi da su izdvojena sredstva tu i da je siguran da će biti utrošena za šta su namenjena.

– Za sada, nema nikakve reči o vraćanju tih sredstava u budžet Republike – kategoričan je Divanefendić.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i ministar Đerlek potpisali su u junu ugovor o nastavku izgradnje prihvatilišta za pse lutalice. Za te poslove opredeljeno je 13,5 miliona dinara.

Izgradnja prihvatilišta počela je pre četiri godine. Početna sredstva 9,5 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu iz Budžetskog fonda za projekte lokalnih samouprava.

Za prvu fazu izgradnje utrošeno je 11,6 miliona dinara, a poslovi su bili povereni kompaniji “Elmir” iz ovog grada.

Na novopazarskim ulicama sve je više pasa lutalica, za čije zbrinjavanje je godinama zadužena kompanija “Avenija MB”, koja ih odvodi u prihvatilište kod Vrnjačke Banje.

Za hvatanje, tretman i humano zbrinjavanje toj kompaniji se, ove godine, iz gradskog budžeta plaća 14 hiljada dinara po psu. I tu nije kraj odlivanju budžetskih sredstava za pse lutalice. Na drugoj strani, veliki je broj građana koji traže nadoknadu štete zbog ujeda i napada pasa lutalica.

Izjava ministra Đerleka pripisana je predizbornoj kampanji, koje su tri velike bošnjačke partije već počele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari