Đaci će učiti o razlikama pola i roda i seksualnoj orijentaciji 1Foto: J. D.

U novom udžbeniku biologije izdavačke kuće Klet, obrađuje se i tema razlike između pola i roda, kao i pojmovi seksualne orijentacije, transrodnosti i međupolnosti.

Beograd Prajd ističe da se u udžbeniku na objektivan i naučan način objašnjava da se pol i rod kod nekih osoba ne poklapaju, i da neki mladi ponekad preispituju svoj rodni identitet, te da postoje osobe različitih seksualnih orijentacija, kao i one koje sebe rodno ne određuju.

“Pozdravljamo odluku izdavačke kuće Klet da ove teme uvrsti u nastavni materijal prvenstveno zato što se na taj način među mladima podiže informisanost i posledično smanjuje diskriminacija i izopštavanje LGBTI+ osoba u našem društvu”, ukazuju iz Beograd Prajda.

Kako naglašavaju, udžebenik trpi kritike konzervativnih struja i pojedinaca koji ga optužuju za “promociju homoseksualnosti” iako je tema obrađena krajnje neutralno i informativno.

Iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kažu da “u obradi polnog i rodnog identiteta, pored razvijanja tolerancije i prihvatanja različitosti, učenicima treba pružiti širu perspektivu genetičke varijabilnosti kao prirodnog fenomena, koja ne daje osnove za predrasude, stereotipe, diskriminaciju i nasilje”.

“Ovo je veliki i značajan korak za naš obrazovni sistem jer će omogućiti, s jedne strane, da se učenici/e upoznaju sa pojavama poput seksualne orijentacije i rodnog identiteta, a što je mnogo važnije, omogućiće LGBTI+ učenicima i učenicama da se prepoznaju u ovim identitetima, da lakše i bezbolnije otkriju i definišu sebe, da ne prolaze kroz osećaj usamljenosti i “pogrešnosti” kroz koji su prolazile sve generacije LGBTI+ osoba pre njih”, navode iz Beograd Prajda na svom Fejsbuk profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.